A kép csak illusztráció!
Mandulás kalács
HOZZÁVALÓK:
- 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 60 g finomliszt
- 20 g búzasikér
- 1,3 dl tej (1,5 %-os)
- 1,5 tk citromlé
- 1 csipet só
- 20 g eritrit (édesítőszer)
- 12 g élesztő (friss)
- 1 tk kristálycukor (az élesztőhöz)
- 2 db tojás
- 35 g vaj
- ½ tk mandulaaroma
- 20 g szeletelt mandula
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejben feloldjuk a citromlevet és félretesszük kb. 5 percre.
- A kétféle lisztet elkeverjük a búzasikérrel, sóval, édesítőszerrel. Az élesztőt a cukorral a lisztre morzsoljuk. Beleütünk 1 egész tojást, hozzáadjuk a citromleves tejet, a mandulaaromát és elkezdjük dagasztani a tésztát.
- Ha már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat.
- Letakarva szobahőmérsékleten 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, és ujjnyi vastagra hengereljük. Majd összefonjuk a kalácsot, és megformázzuk. Konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.
- Sütés előtt egy felvert tojással megkenjük, megszórjuk szeletelt mandulával, és 175 fokon előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom* (összmennyiség) |
Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
6187 KJ/ 1473 kcal | 64 g | 54 g | 164 g |