Mit jelent az ajánlott fogyasztói ár?

Tájékoztató információ

Mit jelent az ajánlott fogyasztói ár?

 

  • Az ajánlott fogyasztói árat a termék gyártója/importőre határozza meg, és teszi közzé. A gyártó/importőr célja az ajánlott fogyasztói árral, hogy egyfajta iránymutatást adjon az általa célszerűnek vélt kereskedelmi ár vonatkozásában, azaz, hogy adott terméket milyen áron javasolja értékesíteni a forgalomban.
  • A gyártó/importőr ezt az ajánlását akár közvetlenül, akár közvetve – például reklám útján, vagy a terméken feltüntetve – küldi meg a nagy- és kiskereskedőknek, ez utóbbi határozza meg a termék végső, kiskereskedelmi árát.
  • Fontos, hogy ez kizárólag ajánlás. A gyártó/importőr ugyanis nem kötelezheti a viszonteladókat az ajánlott fogyasztói ár alkalmazására. A viszonteladó tehát, az ajánlás figyelembevételével, de attól eltérően is megállapíthatja a kiskereskedelmi árat.
  • Az ajánlott fogyasztói ár és a tényleges kiskereskedelmi ár tehát nem minden esetben azonos.
  • Az ajánlott fogyasztói ár országszerte egységes, azonban a kiskereskedelmi ár eltérő lehet településenként, sőt akár településen belül is egy-egy viszonteladó vonatkozásában.
  • A gyártó/importőr az ajánlott fogyasztói árat gyakran közli a terméken feltüntetett formában, reklámokban is. Ennek célja, hogy a fogyasztót tájékoztassa arról, hogy az értékesítés helyén alkalmazott árszabás mennyiben tér el a gyártó ajánlásától. Az ajánlott fogyasztói ár ismeretében a fogyasztónak lehetősége van mérlegelni vásárláskor.
  • A kiskereskedők tehát nem kötelesek az ajánlott fogyasztói árat alkalmazni, azonban általánosságban elmondható, hogy árszabásuk közelít az ajánlott fogyasztói árhoz, tehát a kiskereskedelmi árak az ajánlott ár környékén mozognak.
  • Összességében tehát az ajánlott fogyasztói ár a fogyasztók és a piaci verseny szempontjából is fontos, tájékoztató jellegű információ, melynek ismeretében a fogyasztó mérlegelhet, hogy hol veszi meg az adott terméket, és amelyre hivatkozhat eltérő kiskereskedelmi ár esetén.