A főtt vagy más módon elkészített tojás a húsvéti étkezések elmaradhatatlan része. Ennek az élelmiszernek a megítélése azonban az utóbbi években hullámzó volt, különösen akkor, amikor a diabétesszel élők étrendjével kapcsolatosan vizsgálódtak a kutatók.
A tojás remek fehérjeforrás, a glikémiás indexe a 0 közelében van, így nem kell attól tartani, hogy gyorsan megemeli a vércukorszintet. A benne levő vitaminok és ásványi anyagok a szervezet számos élettani folyamatában jelentenek támogatást: az A-vitamin például a csontok, a fogak, a bőr, a haj egészségének fenntartásában segíthet, az E-vitamin a szív- és érrendszer egészségét támogatja, a B-vitamin az idegrendszer működésének támasza, és a D-vitamin egészségmegőrzésben játszott szerepét is egyre több kutatás igazolja. A kolin az agy működésének segítője. A foszfor, a cink, a kalcium szintén hozzájárul a szervezet egészséges folyamataihoz.
A koleszterin a bűnös?
Ami viszont meggondolásra késztet, az a tojás koleszterin-tartalma – már csak azért is, mert a cukorbetegek különösen ki vannak téve a szív- és érrendszeri szövődményeknek. Egy nagyobb tojás nagyjából 200 milligramm koleszterint tartalmaz - ennek köszönhető az is, hogy az utóbbi évtizedekben meglehetősen vegyes volt a megítélése. A kilencvenes évekig például az ételekkel bevitt koleszterint tekintették a szív- és érrendszeri problémák egyik első számú rizikófaktorának, mára azonban kiderült, hogy a telített zsírok, a túlzott kalóriabevitel, az elhízás vagy a mozgáshiány veszélyesebb lehet ezeknél.
Ígéretes kutatások
Egy 2018-as, Dr. Shirin Pourafshar, az University of Virginia munkatársa és csapata által végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres tojásfogyasztás javította prediabétesszel vagy 2-es típusú cukorbetegséggel élők éhomi vér-glükózszintjét. Következtetéseik szerint napi egy tojás elfogyasztása csökkentheti is a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Egy másik kutatás ugyanebben az évben azt a következtetést vonta le, hogy heti 12 tojás elfogyasztása nem befolyásolta hátrányosan a 2-es típusú cukorbetegséggel élők vérkoleszterin-szintjét, testsúlyát és vércukorszintjét.
A Kelet-Finnországi Egyetem szakemberei Dr. Jyrki K. Virtkanen vezetésével 2015-ös tanulmányukban több mint 2300 42 és 60 év közötti férfi táplálkozását kísérték figyelemmel. Az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban publikált következtetéseik szerint a heti 4 tojást fogyasztó férfiak esetében 37 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik hetente csupán egy tojást ettek meg. Az összefüggés a fizikai aktivitás, a testtömegindex, a dohányzás és a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, figyelembe vétele mellett is fennállt. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy heti 4-nél több tojás elfogyasztása nem jár több előnnyel, és a szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy azoknak, akiknél már kialakult a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri szövődmények elkerülése végett nem érdemes növelniük a tojásfogyasztásukat.
Mértékletesen belefér!
Bár a tojásnak a cukorbetegek táplálkozásában betöltött szerepével kapcsolatban jelenleg is folynak vizsgálatok, az általános ajánlás szerint heti 4-5 tojás része lehet a szakember segítségével, az egyéni adottságok, egészségi állapot és esetleges problémák figyelembe vételével kialakított étrendnek. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy mivel esszük a tojást: a zsíros szalonna, sós húsvéti sonka helyett válasszuk inkább kísérőjének a friss tavaszi zöldségeket!
2025. április
WEB/ART/C/2025/IV/01-04v.