A kép csak illusztráció!
Írós pogácsa
HOZZÁVALÓK:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g finomliszt
- 100 g fagyasztott vaj
- 1,6 dl tej (1,5 %-os)
- 1,5 ek citromlé
- 1 db tojás
- 1 ek sütőpor
- só
ELKÉSZÍTÉS:
- A vajat legalább fél órára fagyasztóba tesszük. A tejhez hozzáadjuk a citrom levét és 15 percre félretesszük.
- A liszteket összekeverjük egy csipetnyi sóval és sütőporral. Belereszeljük a vajat egy nagylyukú reszelőn, és gyorsan átforgatjuk. Hozzáadjuk az írót és kézzel összedolgozzuk.
- Lisztezett deszkára tesszük a tésztát és kézzel lenyomkodjuk, hogy kb. 10×20 cm-es téglalapot kapjunk. Ezt a hosszabb oldalánál fogva háromba hajtjuk, a jobb oldalát behajtjuk, majd a bal oldalát ráhajtjuk erre. Újra lelapítjuk egy 10×20 cm-es téglalappá, majd lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 12 nagyobb méretű pogácsát kapunk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom* (1 személyre) |
Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
674 KJ/ 160 kcal | 4,3 g | 7,5 g | 18 g |