Írós pogácsa

A kép csak illusztráció!

Írós pogácsa

HOZZÁVALÓK:

  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g finomliszt
  • 100 g fagyasztott vaj
  • 1,6 dl tej (1,5 %-os)
  • 1,5 ek citromlé
  • 1 db tojás
  • 1 ek sütőpor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A vajat legalább fél órára fagyasztóba tesszük. A tejhez hozzáadjuk a citrom levét és 15 percre félretesszük.
  2. A liszteket összekeverjük egy csipetnyi sóval és sütőporral. Belereszeljük a vajat egy nagylyukú reszelőn, és gyorsan átforgatjuk. Hozzáadjuk az írót és kézzel összedolgozzuk.
  3. Lisztezett deszkára tesszük a tésztát és kézzel lenyomkodjuk, hogy kb. 10×20 cm-es téglalapot kapjunk. Ezt a hosszabb oldalánál fogva háromba hajtjuk, a jobb oldalát behajtjuk, majd a bal oldalát ráhajtjuk erre. Újra lelapítjuk egy 10×20 cm-es téglalappá, majd lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 12 nagyobb méretű pogácsát kapunk.
  4. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom*
(1 személyre)
Fehérje Zsír Szénhidrát
674 KJ/ 160 kcal 4,3 g 7,5 g 18 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.