A kép csak illusztráció!
Húsvéti kalács
HOZZÁVALÓK:
- 1,3 dl tej (1,5 %-os)
- 1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
- 12 g friss élesztő
- 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 60 g finomliszt
- 25 g búzasikér
- 1 db tojás
- 30 g vaj
- 20 g eritrit (édesítőszer)
- 1 csipet só
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.
- A liszteket, a sikért, a sót és édesítőszert egy dagasztógépben elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
- Ha nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kiolajozott tálban, letakarva, kb. 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát 16 egyenlő részre szedjük. A tésztadarabokat egyenként oválisra nyújtjuk, majd feltekerjük, és kb. 25 cm-es hurkákat sodrunk belőlük.
- Négy hurkából fonunk egy kalácsot.: 2-2 szálat egymásra merőlegesen, középen átfonva lehelyezünk, majd az egyik irányba a szálakat ráhajtjuk a következőre, ha körbeértünk, akkor megfordulunk és ugyanezt tesszük. Végül a kilógó szálakat behajtjuk a kalács alá és kicsit megformázzuk. Letakarva 30 percig pihentetjük.
- Tojással megkenjük a tetejét, előmelegített sütőben 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom* (1 db) |
Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
1341 KJ/ 319 kcal | 16 g | 9 g | 42 g |