Hajdinás rakott vajbab

A kép csak illusztráció!

Hajdinás rakott vajbab

HOZZÁVALÓK:

  • 35 dkg hajdina
  • 5 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 20 dkg zellergumó
  • 20 dkg sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl paradicsomszósz (cukormentes)
  • 7 dkg basmati rizs
  • 40 dkg vajbab
  • 2 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 4 dl tejföl (12%-os)
  • 2 tk pirospaprika
  • bors
  • bazsalikom
  • oregánó

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A hajdinát sós vízben 12 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.
  2. Egy serpenyőben felhevítünk 3 evőkanál olajat, 4-5 percig pirítsuk rajta az aprított vöröshagymát. Hozzáreszeljük a fokhagymát, a lereszelt sárgarépát és zellert. 3-4 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a hajdinát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Ráöntjük a paradicsomszószt és 2 dl vizet, felforraljuk, és lefedve kb. 20 perc alatt készre főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a megfőzött rizst.
  3. A vajbabot 4-5 cm-esre daraboljuk. 2 liter sós vizet felforralunk, és 5 percig főzzük benne a vajbabot, majd leszűrjük.
  4. Egy mélyebb hőálló tálat kikenünk 2 evőkanál olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. A bab felét az edény alján szétterítjük, erre öntjük a hajdinás-rizses ragut, majd a bab másik felét eloszlatjuk rajta. A tejfölt elkeverjük pirospaprikával, és ráöntjük a tetejére. Sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom*
(1 személyre)
Fehérje Zsír Szénhidrát
3270 KJ/ 779 kcal 23 g 31 g 105 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.