A kép csak illusztráció!
Hajdinás rakott vajbab
HOZZÁVALÓK:
- 35 dkg hajdina
- 5 ek olaj
- 1 db vöröshagyma
- 20 dkg zellergumó
- 20 dkg sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dl paradicsomszósz (cukormentes)
- 7 dkg basmati rizs
- 40 dkg vajbab
- 2 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 4 dl tejföl (12%-os)
- 2 tk pirospaprika
- só
- bors
- bazsalikom
- oregánó
ELKÉSZÍTÉS:
- A hajdinát sós vízben 12 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.
- Egy serpenyőben felhevítünk 3 evőkanál olajat, 4-5 percig pirítsuk rajta az aprított vöröshagymát. Hozzáreszeljük a fokhagymát, a lereszelt sárgarépát és zellert. 3-4 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a hajdinát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Ráöntjük a paradicsomszószt és 2 dl vizet, felforraljuk, és lefedve kb. 20 perc alatt készre főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a megfőzött rizst.
- A vajbabot 4-5 cm-esre daraboljuk. 2 liter sós vizet felforralunk, és 5 percig főzzük benne a vajbabot, majd leszűrjük.
- Egy mélyebb hőálló tálat kikenünk 2 evőkanál olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. A bab felét az edény alján szétterítjük, erre öntjük a hajdinás-rizses ragut, majd a bab másik felét eloszlatjuk rajta. A tejfölt elkeverjük pirospaprikával, és ráöntjük a tetejére. Sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom* (1 személyre) |
Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
3270 KJ/ 779 kcal | 23 g | 31 g | 105 g |