Csíkos kalács

A kép csak illusztráció!

Csíkos kalács

HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 dl tej (1,5%-os)
  • ½ csomag élesztő (szárított)
  • 1 tk cukor (kelesztéshez)
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 80 g búzaliszt
  • 20 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 25 g eritrit (édesítőszer)
  • ½ db citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 30 g vaj
  • 20 g kakaópor (cukrozatlan)
  • 2 ek víz

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt (az élesztő megeszi a cukrot). A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal elkeverjük, és a közepébe egy mélyedést készítünk. A felvert tojás felét a tésztába csurgatjuk, a másik felét félretesszük.
  2. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, majd gyorsan összeállítjuk a tésztát. Ha összeállt, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és egy cipót dagasztunk belőle.
  3. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a kakaópor és víz keverékét. Kiolajozott tálban, lefedve meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Enyhén lisztezett deszkán mindkettő tésztát átnyomkodjuk, és egy négyzet formát formálunk belőle. A fehér tésztára helyezzük a kakaós tésztát, majd óvatosan feltekerjük. Kivajazott kenyérformába tesszük, és letakarva 30 percet pihentetjük.
  5. Sütés előtt lekenjük a felvert tojással, és 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Kalóriatartalom*
(1 személyre)
Fehérje Zsír Szénhidrát
6267 KJ/ 1492 kcal 67 g 37 g 212,3 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.