A kép csak illusztráció!
Csíkos kalács
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 dl tej (1,5%-os)
- ½ csomag élesztő (szárított)
- 1 tk cukor (kelesztéshez)
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 80 g búzaliszt
- 20 g búzasikér
- 1 csipet só
- 25 g eritrit (édesítőszer)
- ½ db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 30 g vaj
- 20 g kakaópor (cukrozatlan)
- 2 ek víz
ELKÉSZÍTÉS:
- A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt (az élesztő megeszi a cukrot). A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal elkeverjük, és a közepébe egy mélyedést készítünk. A felvert tojás felét a tésztába csurgatjuk, a másik felét félretesszük.
- A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, majd gyorsan összeállítjuk a tésztát. Ha összeállt, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és egy cipót dagasztunk belőle.
- A tésztát kétfelé osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a kakaópor és víz keverékét. Kiolajozott tálban, lefedve meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Enyhén lisztezett deszkán mindkettő tésztát átnyomkodjuk, és egy négyzet formát formálunk belőle. A fehér tésztára helyezzük a kakaós tésztát, majd óvatosan feltekerjük. Kivajazott kenyérformába tesszük, és letakarva 30 percet pihentetjük.
- Sütés előtt lekenjük a felvert tojással, és 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Kalóriatartalom* (1 személyre) |
Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
6267 KJ/ 1492 kcal | 67 g | 37 g | 212,3 g |