citromos tökfőzelék

A kép csak illusztráció!

Citromos, kapros tökfőzelék tojással

HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg főzőtök
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl (12%-os)
  • 8 db tojás
  • 1 db citrom
  • 3 ek olaj
  • 2 csokor kapor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tököt és a vöröshagymát megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk. A tök húsának egyharmadát félkarikákra vágjuk, félretesszük. A többit a magokkal együtt (ha kicsik) felkockázzuk, a hagymával együtt a vajon pár perc alatt megpároljuk.
  2. Az egyik csokor kapor leveleit apróra vágjuk, a párolt tökhöz adjuk, ráöntjük a tejszínt és 2 dl vizet. Sóval, egy citrom levével ízesítjük (tehetünk hozzá egy kis édesítőszert is), majd puhára főzzük. Hozzátesszük a tejfölt, majd leturmixoljuk.
  3. A megmaradt, félkarikákra vágott tököt enyhén megsózzuk, kevés olajon lepirítjuk. A főzelékhez adjuk, rászórjuk a másik csokor finomra vágott kaprot.
  4. Teflonserpenyőben tükörtojást sütünk, ezzel tálaljuk a főzeléket.
Kalóriatartalom*
(1 személyre)
Fehérje Zsír Szénhidrát
1888 KJ/ 450 kcal 17 g 35 g 20 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.