Tiramisu
Hozzávalók (10 adaghoz):
3 db | extra nagy tojás |
120 g | teljeskiörlésű liszt |
10 g | zselatin |
30 ml | forrásban lévő víz (2 ek) |
30 ml | instant kávépor (2 ek) |
30 ml | forrásban lévő víz (2 ek) |
80 ml | sovány tej |
60 ml | whiskey vagy brandy (4 ek), elhagyható |
350 g | zsírszegény natúr tehéntúró (1½ doboz) |
75 ml | sovány tej (5 ek) |
5 ml | vanília eszencia (1 kk) |
10 ml | kakaópor (2 kk) |
| energiamentes édesítőszer |
A kép illusztráció
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180° C-ra. Fújjunk egy 260 x 160 mm tűzálló üvegedényre tapadásgátló sütőolaj spray-t. Ebben az edényben fogjuk tálalni is.
2. Elektromos habverővel verjük a tojásokat és a vanília eszenciát addig, amíg vastag és krémes nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá az édesítőszert.
3. Adjuk hozzá az átszitált lisztet a tojásos keverékhez, de éppen csak annyira, hogy összekeveredjenek, mivel a túlkeverés növelni fogja az emészthetőséget. Öntsük az előkészített tepsibe.
4. Süssük kb. 20 percig. Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
5. Keverjük el a zselatint a forró vízben egy pohárban, és kevergessük addig, amíg már nem csomós. Hagyjuk hűlni 5 percig.
6. Egy másik pohárban keverjük el a kávét a lobogva forró vízben, majd adjuk hozzá a tejet és a whiskey-t vagy brandyt. Öntsük rá egyenletesen a süteményre.
7. Elektromos keverővel dolgozzuk össze simára a túrót, a tejet, az édesítőszert és a vanília eszenciát. Fokozatosan öntsük bele a zselatint, miközben keverjük a túrós keveréket. Addig keverjük, amíg jól össze nem keveredett.
8. Öntsük a túrós keveréket a sütemény és a kávé keverékére. Szitáljunk kakaóport a tiramisura.
9. Tegyük a hűtőbe 3 órára, majd vágjuk fel 10 adagra.
Tápérték adagonként:
Kalóriatartalom |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
Rost |
Koleszterin |
Nátrium |
150 kcal |
12 g |
6 g |
10 g |
2,5 g |
97 mg |
104 mg |