Marhahús carpaccio
Hozzávalók (4 adaghoz):
48 dkg |
marha vesepecsenye, felvágva 4 adagra |
4 g |
só |
48 dkg |
vékony spárga, a kemény végek nélkül (kb. fél kg) |
30 dkg |
lukulluszparadicsom felaprítva, aprított friss bazsalikom, (¼ pohár) |
30 dkg |
tetszőleges bébisaláta |
45 ml |
vörösborecet (3 ek) |
22.5 ml |
olívaolaj (1½ ek) |
15 ml |
víz (1 ek) |
5 ml |
dijoni mustár maggal (1 kk) |
|
frissen őrölt bors |
Szardella-kapribogyó dresszing:
120 g |
zsírtalan ricotta |
200 g |
zsírmentes natúr joghurt (1 pohár) |
20 ml |
vörösborecet (¼ pohár) |
10 ml |
kapribogyó (2 kk) |
10 ml |
szardellapaszta (2 kk) |
1 db |
salottahagyma, felaprítva |
2 gerezd |
fokhagyma, felaprítva |
15 g |
friss bazsalikomlevél (¼ pohár) |
15 g |
lapos levelű petrezselyem (¼ c) |
|
frissen őrölt bors |
A kép illusztráció
Elkészítés:
A marhahús carpaccio általában egy nyers marhahús előétel, de ebben az esetben tetszés szerint süthetjük a húst
hosszabb vagy rövidebb ideig, aztán az ételt finom, joghurtszószos zöldségsalátával tálaljuk. Lesz egy kis extra
szószunk is, amibe nyers zöldségeket mártogathatunk, vagy pikáns saláta dresszing lehet belőle.
1. Kapcsoljuk be a sütőt grill üzemmódban, vagy gyújtsunk be egy grillsütőt.
2. Fűszerezzük a marhahúst sóval és borssal. Sütőben vagy grillen süssük a kívánt mértékig. Tegyük félre legalább 20
percre.
3. Pároljuk meg a spárgát 2 ek vízzel a mikróban. Helyezzük jéghideg vízbe, hogy felfrissüljön. Csöpögtessük le, és
tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a felaprított paradicsomot és a bazsalikomot.
4. Készítsünk vinaigrette mártást azzal, hogy összekeverjük az ecetet, az olajat, a vizet, a mustárt és a borsot.
Tegyük félre.
5. Egy fém késes turmixgéppel simára keverjük a ricotta sajtot, a joghurtot, az ecetet, a kapribogyót, a
szardellapasztát, a salottahagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot és a borsot. Tálalásig hűtve
tartjuk.
6. Forgassuk meg a spárgát 15 ml (1 ek) vinaigrette szószban. Helyezzük a 4 nagy tányér egy-egy oldalára. Forgassuk
meg a paradicsomot és a felaprított bazsalikomot 15 ml (1 ek) vinaigrette szószban. Helyezzük a tányérok másik
oldalára, hogy a közepük üres maradjon. Forgassuk meg a salátaleveleket a megmaradt vinaigrette szószban, és
helyezzük középre, a zöldségek közé.
2. Szeleteljük fel a marhahúst rostiránnyal szemben papírvékony szeletekre. Rendezzük el a tányéron, és minden
adagot locsoljunk meg 30 ml (2 ek) szardella-kapri szósszal. Azonnal tálaljuk.
Tápérték adagonként:
Kalóriatartalom |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
Rost |
Koleszterin |
Nátrium |
345 kcal |
35 g |
17 g |
14 g |
5 g |
108 mg |
777 mg |