Lencse muszaka
Hozzávalók (4 adaghoz):
16 dkg
|
felesborsó vagy vörös lencse
|
2 db
|
nagy paradicsom, felaprítva
|
60 g
|
paradicsompüré
|
1 gerezd
|
fokhagyma, meghámozva és összezúzva
|
½ kk
|
szurokfű vagy 3-4 szál friss
|
2 db
|
zöldséges leveskocka
|
250 ml
|
forrásban lévő víz (1 pohár)
|
30 ml
|
olaj, olíva vagy repce
|
2 db
|
közepes padlizsán, az elejét és a végét le kell vágni
|
1 db
|
vöröshagyma, megtisztítva és felaprítva
|
4 g
|
só
|
1 db
|
tojás
|
20 dkg
|
zsírszegény túró (1 doboz)
|
|
frissen őrölt feketebors
|
|
egy csipet szerecsendió
|
A kép illusztráció
Elkészítés:
1. Helyezzük a lencsét egy lábasba a paradicsommal, a paradicsompürével, a fokhagymával, a szurokfűvel és a
szerecsendióval.
2. Adjuk hozzá a zöldségleves kockát.
3. Öntsük rá a forrásban lévő vizet, és lefedve főzzük 20 percig.
4. Melegítsük elő a sütőt 180° C-ra. Mossuk meg és szeleteljük fel vastagon a padlizsánokat.
5. Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk fel egy evőkanál olajat, és könnyedén pirítsuk meg a padlizsánt,
hozzáadva kb. 50 ml vizet a serpenyőben, nehogy megégjen. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.
6. Forrósítsuk fel a másik evőkanál olajat ugyanabban a serpenyőben, és óvatosan, állandó keverés mellett pirítsuk
meg a vöröshagymát, amíg el nem kezd barnulni. Adjuk hozzá a sót, és alaposan keverjük meg.
7. Egy vékonyan kizsírozott, sütőálló edény aljára rakjuk le egy rétegben a padlizsán felét. A tetejére halmozzuk
egyenletesen a sült hagyma kétharmadát. Egy kanállal terítsük rá az egész lencsekeveréket a hagymára. Szórjuk a
hagyma maradékát a lencsékre, és helyezzük a maradék padlizsánszeleteket a tetejére.
8. Verjük fel a tojást a túróval, ízesítsük a borssal és a szerecsendióval.
9. Öntsük rá egyenletesen a muszakára, és süssük 30-40 percig. Pár percre helyezzük forró grillsütő alá, hogy a
teteje aranybarnára piruljon.
10. Salátával tálaljuk, hogy kiegyensúlyozott legyen az étkezés.
Amikor zöldségeket főzünk, tegyük el a főzővizüket, és használjuk azt a leveskockához a forrásban lévő víz helyett.
Tápérték adagonként:
Kalóriatartalom |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
Rost |
Koleszterin |
Nátrium |
366 kcal |
23 g |
13 g |
39 g |
8 g |
54 mg |
1118 mg |