Egészséges zabkenyér
Hozzávalók (14 szelethez elegendő):
14 dkg |
zabpehely |
21 dkg |
zabkorpa |
21 dkg |
kukoricaliszt |
35 dkg |
teljes kiőrlésű liszt |
7 g |
só |
1 tasak |
sütőpor |
1 db |
tojás |
210 ml |
zsírszegény tej |
A kép illusztráció
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a zabkorpát, a liszteket, a sütőport, a sót.
2. Habverővel keverjük össze a tojásokat, a tejet és a vizet, legfeljebb 1 percig.
3. Keverjük össze a tojásos keveréket a lisztes keverékkel, és kevergessük addig, amíg a száraz összetevők éppen
hogy nedvessé válnak.
4. A kezünkkel dolgozzuk össze a tésztát egy golyóvá, egy kevés zabpehellyel fedjük be, hogy ne ragadjon a
kezünkhöz. Fedjük be a golyót zabpehellyel, és formáljunk belőle egy kerek cipót. Tegyük sütőlapra, és süssük kb. 1
óráig 180 °C-on.
Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a cipó elkészült-e, hogy megütögetjük behajlított ujjakkal. Ha üreges hangot ad, átsült
és kivehetjük a sütőből. Nagyon könnyen elkészíthető, grillezéshez és levesek mellé való kenyér. Ezt a kenyeret
könnyen le lehet fagyasztani, egészben és szeletelve is. Amikor szükséges, szeletenként fel lehet melegíteni
kenyérpirítóban.
Tápérték szeletenként:
Kalóriatartalom |
Fehérje |
Zsír |
Szénhidrát |
Rost |
Koleszterin |
Nátrium |
223 kcal |
10 g |
3 g |
38 g |
9,5 g |
13,5 mg |
346 mg |