A kép csak illusztráció!
Mozzarellás pingvinek, humusszal
Az ételkészítésben és étkezésben több érzékszervünk is részt vesz. A tapintás az alapanyagok textúrája, majd a színei és az illatok. Az étkezés öröm. Cukorbetegséggel élő gyermekeknél is fontos, hogy a táplálkozás örömfunkcióját hangsúlyozzuk. Fontos, hogy kedvük legyen enni, élvezzék az ízeket, szép legyen a tálalás. Vonjuk be a gyerekeket a fogások elkészítésébe.
HOZZÁVALÓK:
Pingvinek:- olívabogyó (fekete, magozott)
- 1 db sárgarépa
- 2 csomag mini mozzarella sajt (200 g)
- fogpiszkáló
- krémsajt
- pár szelet bacon vagy feketeerdei sonka.
- 1 üveg csicseriborsó
- 2 ek. tahini (szezámpaszta)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 db citrom leve
- só
- 1-2 ek. érlelt reszelt sajt
- olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
- A mozzarella golyókat egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük.
- Kialakítjuk a talp és csőr részeket! A sárgarépát karikákra szeleteljük, majd minden karikából kivágunk egy háromszög alakot. Ez lesz a pingvinek talpa, a megmaradt háromszög alakú sárgarépából pedig kialakítjuk a pingvinek csőrét.
- Elkészítjük a pingvinek testét! Az olívabogyókat félbe vágjuk és egy kevés krémsajt segítségével, a mozzarella golyók oldalához illesztjük.
- A fej rész kialakításához fogjunk egy egész olajbogyót, forgassuk el és a magozott (csillag alakú) részénél, nyomjuk bele a sárgarépából készült csőrt.
- Ha elkészültünk a részletekkel, összeállítjuk a pingvinjeinket a következő sorrendben: talp-test-fej. Ahhoz, hogy a pingvinjeink stabilak legyenek, egy fogpiszkáló segítségével a fej közepénél, középen átszúrjuk, egészen a sárgarépatalp aljáig.
- Ha szeretnénk, készíthetünk bacon-ből vagy feketeerdei sonkából sálat is, hogy még mutatósabb legyen az előétel. Ehhez a bacon-t vagy sonkát, hosszában vékony szeletekre vágjuk és a pingvinek „nyaka“ köré tekerjük.
- Humusz: a hozzávalókat egy asztali aprítóba tesszük és krémes állagúra pürésítjük.
Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
743 kcal | 30 g | 38 g | 69 g |
1 adag kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
186 kcal | 7 g | 10 g | 17 g |
1 db pingvin kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
52 kcal | 2 g | 4 g | 1 g |