A kép csak illusztráció!

Zöld pesztós babka

HOZZÁVALÓK:

Babka:
  • 300 g finomliszt (150 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 150 g finomliszt)
  • 1 ek porcukor
  • 1 dl meleg tej (1,5%-os)
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tk só
  • 1 dl kefir
  • 1 db tojás
  • 2 ek olívaolaj
Zöld pesztó:
  • 1 csomag Bébispenót
  • 1 marék Bazsalikom
  • 5 dkg Kesudió
  • 5 dkg Fenyőmag
  • 10 dkg Parmezán
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • olívaolaj
Egyéb hozzávaló:
  • 2 ek szezámmag
  • 1 db tojás

ELKÉSZÍTÉS:

Babka:
  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt felfuttatjuk. Addig a lisztet, sót, borsot egy nagy tálban összekeverjük.
  2. A lisztes keverék közepébe egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük az élesztős tejet, mehet bele a kefir, a tojás, valamint az olívaolaj.
  3. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, majd tiszta konyharuhával lefedve egy órát kelesztjük.
  4. Amíg a tészta kel, egy tálkában elkészítjük a töltetléket.
Zöld pesztó:
  1. Egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a magvakat.
  2. A spenótot, a bazsalikomot és a fokhagymát az egy alsó késes aprítóba az olívaolajjal összedaráljuk.
  3. Hozzáadjuk a pirított magvakat, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk és krémesre pürésítjük.
Összeállítás:
  1. A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd a hosszabb oldal mentén feltekerjük.
  2. A feltekert tésztát hosszában, középen félbevágjuk, majd a két szárát folyamatosan megkeresztezve összefontjuk.
  3. Egy gyümölcskenyér sütőformát sütőpapírral kibélelünk, és belerakjuk a feltekert babkát. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbával készre sütjük.
Tálalás:
  1. Ha kihűlt felszeleteljük, tojáskrémmel és kőrözöttel tálaljuk.
Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
2843 kcal 105 g 139 g 271,8 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.