gesztenyés sertésragu

A kép csak illusztráció!

Gesztenyés sertésragu burgonyagratinnal

HOZZÁVALÓK:

  • 600 g sertéshús (karajt használtam)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db közepes méretű sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 300 ml alaplé
  • 2-3 ek. durumliszt
  • 200 g főtt
  • natúr gesztenye
  • rozmaring, só, frissen őrölt bors
Burgonyagratin:
  • 600 g édesburgonya hámozva és 2-3 mm vastag körökre vágva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 120 g gruyere sajt
  • 2 szár kakukkfű
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

  1. 1. A húst nagyobb, a répát pedig apróbb kockákra vágjuk.
  2. 2. Egy hőálló serpenyőben zsiradékot hevítünk, beledobjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. Amikor félig megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a répát, pár perc múlva pedig a húst is.
  3. 3. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a bor felét és úgy pároljuk tovább egy órát. Figyeljünk arra, hogy mindig pótoljuk a hús alatt a folyadékot, sózzuk, borsozzuk.
  4. 4. Mikor már megpuhult a hús, beleöntjük az alaplét és hozzáadjuk a durumlisztet, hogy a végén sűrű mártás legyen alatta.
  5. 5. Beletesszük a gesztenyét, és óvatosan, rázogatva elvegyítjük.
  6. 6. Megkóstoljuk, és ha még igényli, fűszerezzük. Félretesszük.
  7. 7. Melegítsük fel a sütőt 180 ° C-ra. Ha nincs hőálló serpenyőnk, akkor használjunk kerámia edényt.
  8. 8. Az édesburgonyákat héjukkal együtt főzzük sós vízben, félpuhára.
  9. 9. Szedjük le a héját, ha kihűltek, szeleteljük vékonyra őket. Sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajjal locsoljuk meg.
  10. 10. Helyezzük az édesburgonyát a gesztenyés ragura, úgy, hogy kissé átfedésben legyenek. Szórjuk rá a kakukkfüvet és a sajtot, majd süssük 200 ° C-on 20 perc alatt szép pirosra.
Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
519,8 kcal 31 g 25 g 37,5 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.