Legszaftosabb bolognai lasagna

HOZZÁVALÓK:

Ragu:
  • 1 kg darált marhahús
  • 150 g apróra vágott bacon
  • 4 dl alaplé
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sárga répa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db san marzano paradicsom
  • 1 db san marzano paradicsom konzerv
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 dl száraz vörös bor
  • 2 ág rozmaring
  • 4 ág kakukkfű
  • 3 levél bazsalikom
  • 3 tk oregánó
  • 1 babérlevél
  • 2 ek liszt teljes kiőrlésű
  • olívaolaj
  • bors
Házi tészta:
  • 40 dkg liszt (150 g teljes kiőrlésű, 250 g liszt)
  • 4 db tojás
  • langyos víz (ha nem állna össze)
Összeállítás:
  • 300 g mozzarella (light)
  • 200 g reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS:

Ragu:
  1. Egy nagyobb lábasban tegyünk kevés zsiradékot és pirítsuk meg benne az apróra vágott bacont, majd egy lapát segítségével szedjük ki.
  2. Ezután tegyük bele a darált marha húst és ezt is pirítsuk le, majd szedjük a szalonnához.
  3. Mehet a lábasba az apróra vágott vöröshagyma és fokhagyma, a reszelt sárgarépa. Egy fakanállal pár percig kevergessük, úgy, hogy közben leszedjük a lábas faláról az odasült szalonna és hús szaftot. Ettől lesz igazán karakteres íze.
  4. Pár perc után mehet bele az aprított san marzano paradicsom és a paradicsom pürék. Adjuk hozzá a vörös bort és keverjük simára, majd forraljuk fel, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.
  5. Eközben az alaplében elkeverjük a lisztet és beleöntjük a lábasba, ha egy kicsit besűrűsödött, mehet bele vissza a hús és a bacon.
  6. Beletesszük a fűszereket, a rozmaringot és a kakukkfüvet összekötjük, hogy ha elkészült könnyebben kivegyük a raguból. Lefedve 1-1,5 órát pároljuk.
  7. Eközben elkészítjük a házi lasagna tésztát, amitől igazán mennyei lesz az étel.
Házi tészta:
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg, egy elég száraz és kemény tésztát fogunk kapni. Ha összeállt a tészta, alufóliába tesszük és egy órára betesszük a hűtőbe.
  2. A tésztát vágjuk 4 darabra. Most jön a tésztakészítő gép, amelynek segítéségével vékonyra nyújtjuk, fontos mielőtt neki állnánk sodrófával kissé nyújtsunk rá, hogy a gép könnyebben kinyújtsa. Ha nincs gépünk, sodrófával is tökéletesen ki tudjuk nyújtani. Ha kellő vékonyságúra nyújtottuk a tésztákat, vágjuk tetszőleges téglalap alakúra.
Összeállítás:
  1. Vegyünk elő egy hőálló tálat és tegyünk az aljára a raguból, mehet rá a friss tésztánk, ismét a ragu és terítsük be a mozzarellával és a reszelt parmezánnal. Ezt a folyamatot ismételjük meg kétszer, úgy, hogy a tetejére a sajt kerüljön.
  2. Alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük, majd alufólia nélkül a tetejét 15 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  3. Ha elkészült a lasagnánk hagyjuk a sütőben 15 percet pihenni, hogy szépen feltudjuk szeletelni
Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
6357 kcal 382,3 g 356,6 g 304,86 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.