A kép csak illusztráció!
Legszaftosabb bolognai lasagna
HOZZÁVALÓK:
Ragu:- 1 kg darált marhahús
- 150 g apróra vágott bacon
- 4 dl alaplé
- 1 db vöröshagyma
- 1 db sárga répa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db san marzano paradicsom
- 1 db san marzano paradicsom konzerv
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 dl száraz vörös bor
- 2 ág rozmaring
- 4 ág kakukkfű
- 3 levél bazsalikom
- 3 tk oregánó
- 1 babérlevél
- 2 ek liszt teljes kiőrlésű
- olívaolaj
- bors
- só
- 40 dkg liszt (150 g teljes kiőrlésű, 250 g liszt)
- 4 db tojás
- langyos víz (ha nem állna össze)
- 300 g mozzarella (light)
- 200 g reszelt parmezán
ELKÉSZÍTÉS:
Ragu:- Egy nagyobb lábasban tegyünk kevés zsiradékot és pirítsuk meg benne az apróra vágott bacont, majd egy lapát segítségével szedjük ki.
- Ezután tegyük bele a darált marha húst és ezt is pirítsuk le, majd szedjük a szalonnához.
- Mehet a lábasba az apróra vágott vöröshagyma és fokhagyma, a reszelt sárgarépa. Egy fakanállal pár percig kevergessük, úgy, hogy közben leszedjük a lábas faláról az odasült szalonna és hús szaftot. Ettől lesz igazán karakteres íze.
- Pár perc után mehet bele az aprított san marzano paradicsom és a paradicsom pürék. Adjuk hozzá a vörös bort és keverjük simára, majd forraljuk fel, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.
- Eközben az alaplében elkeverjük a lisztet és beleöntjük a lábasba, ha egy kicsit besűrűsödött, mehet bele vissza a hús és a bacon.
- Beletesszük a fűszereket, a rozmaringot és a kakukkfüvet összekötjük, hogy ha elkészült könnyebben kivegyük a raguból. Lefedve 1-1,5 órát pároljuk.
- Eközben elkészítjük a házi lasagna tésztát, amitől igazán mennyei lesz az étel.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg, egy elég száraz és kemény tésztát fogunk kapni. Ha összeállt a tészta, alufóliába tesszük és egy órára betesszük a hűtőbe.
- A tésztát vágjuk 4 darabra. Most jön a tésztakészítő gép, amelynek segítéségével vékonyra nyújtjuk, fontos mielőtt neki állnánk sodrófával kissé nyújtsunk rá, hogy a gép könnyebben kinyújtsa. Ha nincs gépünk, sodrófával is tökéletesen ki tudjuk nyújtani. Ha kellő vékonyságúra nyújtottuk a tésztákat, vágjuk tetszőleges téglalap alakúra.
- Vegyünk elő egy hőálló tálat és tegyünk az aljára a raguból, mehet rá a friss tésztánk, ismét a ragu és terítsük be a mozzarellával és a reszelt parmezánnal. Ezt a folyamatot ismételjük meg kétszer, úgy, hogy a tetejére a sajt kerüljön.
- Alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük, majd alufólia nélkül a tetejét 15 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- Ha elkészült a lasagnánk hagyjuk a sütőben 15 percet pihenni, hogy szépen feltudjuk szeletelni
Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
6357 kcal | 382,3 g | 356,6 g | 304,86 g |