Paradicsomos húsgombóc olaszosan, fokhagymás sajtos pirítossal

HOZZÁVALÓK:

A húsgombóchoz:
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 2 db salotta hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál zabpehely (apró szemű)
  • 2 evőkanál tejföl (12%)
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 db tojás
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • só, bors
A paradicsomszószhoz:
  • 400g pépesített paradicsom
  • 2 db paradicsom
  • 2 gerzed fokhagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olívaolaj
  • só, bors
  • bazsalikom, oregánó
  • cukor eritrit
Fokhagymás-sajtos pirítóshoz:
  • 4 szelet kenyér (Graham kenyér)
  • 10dkg reszelt sajt (Trappista sajt light)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A húsgombóchoz a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a darált hússal együtt egy keverőtálba tesszük.
  2. Hozzáadjuk a sajtot, a tejfölt, az apró szemű zabpelyhet, a tojást, valamint a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk.
  3. Vizes kézzel pingong labda méretű gombócokat formázunk belőle.
  4. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a húsgolyókat beletesszük, csipesszel időnként megforgatva minden oldalon megsütjük. Tányérra szedjük.
  5. A fokhagymát felszeleteljük, majd a serpenyőbe dobjuk.
  6. Mikor már egy kicsit megpirult hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, ráöntjük a paradicsompürét, beletesszük az oregánót, a bazsalikommal, majd sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.
  7. Aki kedveli egy csipet chilit adhat hozzá, majd felöntjük a vörösborral, és 8-10 perc alatt összefőzzük.
  8. A paradicsomszószba keverjük a gombócokat és 15 perc alatt összefőzzük.
  9. A fokhagymás sajtos pirítóshoz a puha vajat összekeverjük az összetört fokhagymával, amivel megkenjük a szeleteket.
  10. Egy serpenyőt hevítünk és alacsony fokozatra tesszük, belerakjuk a kenyeret, amikor már az egyik oldala aranybarna, megfordítjuk és megszórjuk a sajttal és a petrezselyemmel.
Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
2954 kcal 188 g 168,2 g 144,2 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.