A kép csak illusztráció!

Hot cross bun

HOZZÁVALÓK:

Tészta:
  • 500 g (200 g teljes kiőrlésű liszt,300 g búzaliszt)
  • 250 ml tej (1,5%-os)
  • 25 g friss élesztő
  • 40 g vaj
  • 1 db tojás
  • 75 g eritrit
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 100 g pörkölt mandula
  • 1 marék aszalt áfonya
  • olaj a kenéshez
  • 1 csipet cukor
Kereszt:
  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál víz
Máz:
  • 1 dl víz
  • 4 evőkanál Dia Wellness porcukor helyettesítő

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a cukrot eritritet, egy csipet sót, a fűszereket, a citrom- és a narancshéjat egy nagy tálba összekeverjük.
  3. A lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Dagasztani kezdjük és közben belekeverjük a magvakat és aszalt gyümölcsöket. Addig gyúrjuk még selymes és elasztikus tésztát nem kapunk. Végezhetjük dagasztógéppel is.
  4. Ha megfelelő a tészta állaga kiolajazunk egy tálat, és beleborítjuk a tésztát. Folpackkal lefedve meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és 12 db egyenlő bucit formálunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük a zsemléket, és 30 percet a tepsibe is kelesztjük.
  6. A kereszthez a lisztet simára keverjük a vízzel, úgy, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A sűrű masszát beletöltjük egy zacskóba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk meg a zsemlékre a keresztet.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt aranybarnára sütjük a gyümölcsös zsemléket.
  8. Amíg sülnek elkészítjük a mázat. A vízből és a cukorból édesítőszerből pár perc alatt szirupot főzünk.
Tálalás:
  1. Vajjal és diabetikus gyümölcs lekvárral tálaljuk az édes bucikat.
Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
3237,4 kcal 115,7 g 104,3 g 401,2 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.