A kép csak illusztráció!
Hot cross bun
HOZZÁVALÓK:
Tészta:- 500 g (200 g teljes kiőrlésű liszt,300 g búzaliszt)
- 250 ml tej (1,5%-os)
- 25 g friss élesztő
- 40 g vaj
- 1 db tojás
- 75 g eritrit
- 2 tk fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 100 g pörkölt mandula
- 1 marék aszalt áfonya
- olaj a kenéshez
- 1 csipet cukor
- 3 csapott evőkanál liszt
- 2-3 evőkanál víz
- 1 dl víz
- 4 evőkanál Dia Wellness porcukor helyettesítő
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet, a cukrot eritritet, egy csipet sót, a fűszereket, a citrom- és a narancshéjat egy nagy tálba összekeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Dagasztani kezdjük és közben belekeverjük a magvakat és aszalt gyümölcsöket. Addig gyúrjuk még selymes és elasztikus tésztát nem kapunk. Végezhetjük dagasztógéppel is.
- Ha megfelelő a tészta állaga kiolajazunk egy tálat, és beleborítjuk a tésztát. Folpackkal lefedve meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Ezután lisztezett deszkára borítjuk és 12 db egyenlő bucit formálunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük a zsemléket, és 30 percet a tepsibe is kelesztjük.
- A kereszthez a lisztet simára keverjük a vízzel, úgy, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A sűrű masszát beletöltjük egy zacskóba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk meg a zsemlékre a keresztet.
- 200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt aranybarnára sütjük a gyümölcsös zsemléket.
- Amíg sülnek elkészítjük a mázat. A vízből és a cukorból édesítőszerből pár perc alatt szirupot főzünk.
- Vajjal és diabetikus gyümölcs lekvárral tálaljuk az édes bucikat.
Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
3237,4 kcal | 115,7 g | 104,3 g | 401,2 g |