Mogyorós lazac édeskömény salátával

A kép csak illusztráció!

Mogyorós lazac édeskömény salátával

HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg lazacfilé, bőr nélkül
  • 5 g olívaolaj
  • kis csokor koriander, összevágva
Dukkah-hoz:
  • 10 g fehér szezámmag
  • 2 g koriandermag
  • 1 g köménymag
  • 20 g hámozott mogyoró
  • 10 g földimogyoró
  • 3 g kesudió
  • 3 g pisztácia
Köret:
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 80 g édeskömény gumó, karikákra vágva és torzsáját ék alakban kivágva
  • 6 g só
  • 12 g gránátalma mag
  • 25 g reszelt parmezán sajt
  • 3 kis ág rozmaring
  • bors
  • 10 g vaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Egy forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg a magokat, amíg el nem kezdjük érezni az illatukat. Vegyük ki a serpenyőből és törjük durvára egy aprítógépben.
  2. Forrón, szárazon pirítsuk meg a koriander és köménymagokat is, amíg elkezdenek illatozni. Ezeket törjük por állagúra egy mozsárban.
  3. Keverjük össze a magokat a fűszerekkel.
  4. A lazacot sózzuk borsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát 4-4 percig süssük.
  5. Tálaláskor a lazac tetejére halmozzuk a mag- és fűszerkeveréket.
  6. Díszíthetjük friss korianderlevéllel és ízesíthetjük frissen facsart citromlével.
Köret:
  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A lereszelt fokhagymát keverjük össze vajjal és kenjük ki vele egy hőálló tál alját. Helyezzük az édeskömény karikákat egymás után, úgy hogy megtöltsük a tálat vele.
  2. Szórjuk meg sóval, borssal, parmezánnal. A megmaradt fokhagymás vajat pedig, öntsük a tetejére.
  3. Tegyünk a tetejére 2,5 ek. gránátalma magot és 2 szál rozmaring ágat. Süssük addig, míg az édeskömény megpuhul és aranybarna színe lesz a tetejének. Amikor tálaljuk, az édeskömény felvágott, zöld levelét és a megmaradt (1,5 ek. gránátalma magot) szórjuk a kész ételre. Takarás nélkül süssük nagyjából 45 percig.
Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
865 kcal 45,9 g 59,3 g 48,3 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.