18. nap

San Martin – Astorga 26 km

...Astorga...
Ez a kisváros a környék vallási "fellegvára". Szerintem az egy négyzetkilométerre eső templomok és vallási intézmények aránya itt a legnagyobb. A szállásom is a templom mellett volt, ahol megérkezésem után közölték is velem, hogy a mise este 8-kor kezdődik. Mivel vasárnap volt - és attól félve, hogy itt megkövezik azt, aki vasárnap nem megy templomba (nem is :) - én sem hagyhattam ki az esti misét. Már rég elterveztem, ha valahová úgy érek oda, hogy időben el tudom foglalni a szállást és éppen kezdődik a szentmise, meghallgatom, hogy szól a prédikáció spanyolul. Maga a mise tematikája ugyanaz, mint otthon és a Mi Atyánkat szerintem a világ összes nyelvén fel lehet ismerni. A mise végén a pap az oltár elé hívta a jelenlévő zarándokokat és külön megáldotta őket, köztük engem is.

...a kövek...

Kiutazáson utolsó előtti napján elmentem a fiúkkal köveket gyűjteni. Elmondtam nekik, hogy az úton lesz egy olyan hely ahová minden "túrázó" visz egy követ a saját országából, majd egy kereszt tövébe lerakja és már annyi kő van ott, szinte egy kis hegy képződött belőlük. Így szerettem volna egy kicsit bevonni őket is abba, hogy valós szereplői, részesei legyenek az utamnak. A végén annyi kavicsot gyűjtöttünk, hogy már alig tudtak választani belőlük. De mondtam, hogy mindenki csak egyet választhat. Nagy nehezen sikerült minden fiúnak kiválasztani a saját kavicsát amire, ráírtuk a neveiket a dátumot és mindenki rajzolt vagy festett valamit a hátuljára. Majd lefotóztam őket és megígértem nekik, ha a "helyükre" kerülnek a kis "üzeneteik" ott is csinálok egy képet. „Srácok tegnap, több ezer kilométert megtéve - repülővel, vonattal és gyalog - a Ti kis kavicsotok célba értek.” :)

...Cruz de Ferro...

Évszázadok óta a zarándokok egy otthonról hozott követ helyeznek el a vaskereszt tövében. Furcsa érzés belegondolni abba, hogy hány ország darabkája van már ott és van e még a világon egy olyan hely ahol egy kőhalom ennyire nemzetközi lenne. A Cruz de Ferron a kő elhelyezésekor egy imát kell mondani, mely így hangzik: „Uram, az igyekezetem szimbóluma a zarándokúton legyen ez a kő, amelyet a Megváltó keresztjének lábához teszek, amely cselekedetem egyszer majd, amikor az életem tetteit elbírálod, a mérlegnek azt a serpenyőjét fogja mélyebbre süllyeszteni, amelyben a jótettek lesznek. Legyen így!”
Én nem akartam ennyire hivatalos "beszélgetést", ezért csak leraktam a srácok kövét és az enyémet, majd annyit tettem hozzá:"Tégy belátásod szerint!" :)

Következő nap

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!