Elvek és irányok

Augusztusban [2023] megjelent a cukorbetegek gondozásának legfrissebb hazai útmutatója, ami a három évvel korábbi "A diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban" című dokumentum helyébe lépett. Egy ilyen irányelv feladata, hogy összefoglalja a betegség felismerésének és kezelésének legjobb gyakorlatát, azaz azokat eljárásokat, amelyek már a gyakorlatban is bizonyították hatásosságukat. Az egymást viszonylag sűrűn követő kiadásokkal, melyek szerkesztésében rendszerint a szakterület legjobb ismerői vesznek részt, az orvostudomány legújabb eredményeinek szoros követését kívánják garantálni. Bár egy-egy ilyen irányelv a "terepen dolgozó" egészségügyi szakembereknek szól, az érdeklődő pácienseknek sem érdektelen. Például abban is segítheti őket, hogy célratörőbben kérdezhessenek, s eredményesebb párbeszédet folytathassanak az orvosukkal a saját terápiájukat illetően. Ez azért is kulcskérdés, mert mint az irányelv is hangsúlyozza "a diabetes mellitus csak látszólag egységes kórkép". Ennek megfelelően egyénre szabott kezelési terv illik hozzá, ami maximálisan tekintettel van az adott beteg egyedi körülményeire, személyes adottságaira. Következik ebből az is, hogy a kezelési célértékeket is – "mérlegelve a beteg egyéni tulajdonságait, kérését" – testre kell szabni. Ahogy írják: "fenn lehet tartani a korábban sokat hangoztatott glykaemiás kezelés célértéket (HbA1c <7,0%) általános célként, de arra alkalmas betegnél a kezelési cél lehet ennél szigorúbb, illetve idősebb, szövődményekben vagy társbetegségekben szenvedő, rövidebb várható élettartammal rendelkezők esetén sokkal engedékenyebb is". Ebből adódóan glikémiás kezelési célérték helyet az irányelv is inkább kezelési céltartományról (HbA1c 6,0-8,0%) beszél a továbbiakban.

Elvek és irányokMint megjegyzik a terápiaválasztás szempontjai között - a fontosságot illetően - hangsúlyeltolódás tapasztalható az elmúlt években. Így döntő jelentőségűvé vált a kardiovaszkuláris kockázat felmérése és a nagy kockázatú esetekben olyan gyógyszerek választása, amelyek a vércukorcsökkentő hatáson túl a szív-érrendszer szempontjából is előnyösek. Ugyancsak hangsúlyosabbá vált szívelégtelenség és a vesefunkció vizsgálata, illetve az ezek szempontjából is előnyös vércukorcsökkentő szerek alkalmazása. Ezeknek a választási szempontoknak a felértékelődését az tette lehetővé, hogy az utóbbi években jelentősen bővültek a terápiás lehetőséget, számos új, a vércukorháztartásra ható, s a mellett egyéb előnyökkel is járó új szer került az orvosok kezébe.

Ez a terápiás "forradalom" nem csak nálunk motorja a szakmai ajánlások sűrű megújításának. Idén az Amerikai Diabétesz Társaság is frissítette a maga szakmai irányelvét. Ennek legfontosabb tételeit a DiabFórum magazin itt vette számba. S azt külön is kiemelték, hogy az útmutató a fogyást és az egészséges táplálkozást helyezi előtérbe, s ezen felül a kezelés elengedhetetlen részének tartja a diabéteszesek pszichoszociális támogatását, valamint a vese-, szív- és érrendszeri szövődmények megelőzését szolgáló intézkedéseket is.

Magyarországon a cukorbetegséget illetően jelenleg három részterületen van érvényes szakmai protokoll. A most megjelent felnőttgondozáson kívül egy 2021-es kiadású a gyermekdiabéteszről, valamint egy idén tavaszi a diabéteszes láb kezeléséről.