Nyuszipogácsa

A kép csak illusztráció!

Nyuszipogácsa

HOZZÁVALÓK:

  • 150 g tejföl (12 %-os)
  • 45 g élesztő
  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 300 g búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 250 g vaj
  • 100 g Trappista sajt light
  • 1 mk cukor (kelesztéshez)
  • 2 tk só
  • 1 db tojássárgája
  • borsszem

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejfölhöz hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. A lisztet, a tojásokat, a kockára vágott vajat, reszelt sajtot, a sót, valamint a tejfölös-élesztős keveréket egy nagy tálban bedagasztjuk. 45 percig pihentetjük.
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagra a tésztát, és kb. 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 30 darab korongot kiszaggatunk. A korongok felét sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a másik felénél pedig mindegyik korong két, oldalsó részéből nyuszifüleket vágunk ki pogácsaszaggatóval. A maradék tésztából 0,5 cm-es köröket szúrunk ki, és háromszög alakúra formázzuk, ez lesz a nyuszik orra.
  3. A tepsibe helyezett korongok oldalát és tetejét lekenjük a lazán felvert tojással, majd a pogácsák felső részére rakjuk a két fület, a tetejükre pedig az orrokat tapasztjuk. Ezeket is lekenjük tojással, és 2—2 borsszemmel díszítjük, ezek lesznek a szemek.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük a nyuszipogácsákat.
Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
1256,4 KJ/299 kcal 8,2 g 17,2 g 25 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.