Accu-Chek

Csodatévő pálcapár

Az életükért sportolók számára az egyik legszűkösebb hónap a február. A legjobb - és mindenkinek javasolható - mozgásra, az úszásra eleve csekély a lehetőség az ország sok területén. S ahol van is nyilvános fedett medence, ott is több időt kell kiszorítani a napi mozgásra: ilyenkor nem lehet csak úgy rohanni vizes hajjal tovább a napi teendők után. A fagy és a havas, csúszós utak gátjai a másik ízületkímélő sportnak, a biciklizésnek is. A jobb napokra marad a futás, mindenkorra meg a gyaloglás. Igencsak szűkös ilyenkor a szabadtéri választék:(

Amikor ennyire elérhetetlenek a jól ismert megoldások, akkor érdemes próbálkozni valami teljesen újjal. Egy ilyen lehetőség a finnek hóhiányos tájakra adaptált sífutása, a Nordic Walking. A két bottal megtámogatott tempós sétának huszonöt éve még saját neve sem volt. Itthon is csupán néhány éve terjed, de máris mint a cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott mozgásformáról beszélnek róla.

Hogyan tesz csodát két bot? Miként lesz tőle a futás kímélőbb, s a menés izzasztóbb? A módszer hívei készséggel elmagyarázzák. A mozgásforma egyik legnagyobb erényének azt tartják, hogy a bothasználat révén jelentősen (a leírások szerint mintegy harmadával) csökkenthető a térd és a csípőízületek terhelése. Ez különösen nagy nyereség a túlsúlyosoknál, meg az ízületi bántalmaktól szenvedőknél, s ők a cukorbetegek között igencsak sokan vannak. A botok kezelése folyamatosan foglalkoztatja a felsőtestet is, így a kalóriaégetés is sokkal intenzívebb, mint a hasonló tempójú gyaloglásnál vagy futásnál. 20-40 százalékos többletet emlegetnek a sígyaloglás rajongói. Ám talán ennél is fontosabb, hogy a felsőtest, a hát, a vállak, a nyak teljes megmozgatása nagyon hatásos az izomletapadások oldására, a hátfájdalmak megszüntetésére, sőt a stresszcsökkentésre is. Ez különösen azoknál hoz látványos eredményt, akik naphosszat ülni kényszerülnek.

A teljes test ízületkímélő átmozgatása olyasmi, amit korábban leginkább csak az úszáshoz kötöttek. Ám van, amiben még annál is jobb a Nordic Walking: tökéletes közösségi sport, lehet közben akár beszélgetni is. Ami ugyancsak segítheti a belső feszültségek oldását, s erősítheti az együtt mozgók kitartását.

Összességében a két bot azért látszik csodatévőnek, mert mindenki azt hozhat ki a sígyaloglásból, amit akar. Lehet társasági elfoglaltságként használni, vagy erőt, kitartást fejleszteni vele, s hajtani a mind jobb személyes teljesítményre, vagy éppen csak elkezdeni, próbálgatni a mozgást, s a rászokást segíteni vele. Az utóbbira azért is nagyon alkalmas, mert az idősek, s a bizonytalanabbul haladók lépteinek is nagyobb stabilitást adhat a két sportbot. (A februári utakon ez gyakran jól jöhet a fiatalabbaknak is.)

Ugyancsak nagyban segítette a Nordic Walking terjedését, hogy nem eszközigényes sport. Egy jó cipő amúgy is kell a legtöbb mozgáshoz, de azon felül már csak két bot szükséges. Azt pedig - aki nem vág magának - találhat az üzletekben páronként 4 ezer forint alatt és 50 ezer forint felett is, széles a választék.

Két éve a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége is pártfogásába vette a sígyaloglást, s szorgalmazza, hogy országszerte minél több olyan túrát szervezzenek, amin diabéteszesek is részt vesznek. Füzesi Brigitta elnök utóbb a Családi Lapnak ezt úgy magyarázta: "Azért választottuk ezt a sportágat, mert kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül bárki végezheti, emellett pedig semmilyen extra felszerelés nem szükséges hozzá." Sőt, az időjárásra sem különösebben igényes - tehetnénk hozzá -, a február is tökéletesen alkalmas rá.

2019. február

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!