Csodatévő pálcapár

Az életükért sportolók számára az egyik legszűkösebb hónap a február. A legjobb - és mindenkinek javasolható - mozgásra, az úszásra eleve csekély a lehetőség az ország sok területén. S ahol van is nyilvános fedett medence, ott is több időt kell kiszorítani a napi mozgásra: ilyenkor nem lehet csak úgy rohanni vizes hajjal tovább a napi teendők után. A fagy és a havas, csúszós utak gátjai a másik ízületkímélő sportnak, a biciklizésnek is. A jobb napokra marad a futás, mindenkorra meg a gyaloglás. Igencsak szűkös ilyenkor a szabadtéri választék:(

Amikor ennyire elérhetetlenek a jól ismert megoldások, akkor érdemes próbálkozni valami teljesen újjal. Egy ilyen lehetőség a finnek hóhiányos tájakra adaptált sífutása, a Nordic Walking. A két bottal megtámogatott tempós sétának huszonöt éve még saját neve sem volt. Itthon is csupán néhány éve terjed, de máris mint a cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott mozgásformáról beszélnek róla.

Hogyan tesz csodát két bot? Miként lesz tőle a futás kímélőbb, s a menés izzasztóbb? A módszer hívei készséggel elmagyarázzák. A mozgásforma egyik legnagyobb erényének azt tartják, hogy a bothasználat révén jelentősen (a leírások szerint mintegy harmadával) csökkenthető a térd és a csípőízületek terhelése. Ez különösen nagy nyereség a túlsúlyosoknál, meg az ízületi bántalmaktól szenvedőknél, s ők a cukorbetegek között igencsak sokan vannak. A botok kezelése folyamatosan foglalkoztatja a felsőtestet is, így a kalóriaégetés is sokkal intenzívebb, mint a hasonló tempójú gyaloglásnál vagy futásnál. 20-40 százalékos többletet emlegetnek a sígyaloglás rajongói. Ám talán ennél is fontosabb, hogy a felsőtest, a hát, a vállak, a nyak teljes megmozgatása nagyon hatásos az izomletapadások oldására, a hátfájdalmak megszüntetésére, sőt a stresszcsökkentésre is. Ez különösen azoknál hoz látványos eredményt, akik naphosszat ülni kényszerülnek.

A teljes test ízületkímélő átmozgatása olyasmi, amit korábban leginkább csak az úszáshoz kötöttek. Ám van, amiben még annál is jobb a Nordic Walking: tökéletes közösségi sport, lehet közben akár beszélgetni is. Ami ugyancsak segítheti a belső feszültségek oldását, s erősítheti az együtt mozgók kitartását.

Összességében a két bot azért látszik csodatévőnek, mert mindenki azt hozhat ki a sígyaloglásból, amit akar. Lehet társasági elfoglaltságként használni, vagy erőt, kitartást fejleszteni vele, s hajtani a mind jobb személyes teljesítményre, vagy éppen csak elkezdeni, próbálgatni a mozgást, s a rászokást segíteni vele. Az utóbbira azért is nagyon alkalmas, mert az idősek, s a bizonytalanabbul haladók lépteinek is nagyobb stabilitást adhat a két sportbot. (A februári utakon ez gyakran jól jöhet a fiatalabbaknak is.)

Ugyancsak nagyban segítette a Nordic Walking terjedését, hogy nem eszközigényes sport. Egy jó cipő amúgy is kell a legtöbb mozgáshoz, de azon felül már csak két bot szükséges. Azt pedig - aki nem vág magának - találhat az üzletekben páronként 4 ezer forint alatt és 50 ezer forint felett is, széles a választék.

Két éve a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége is pártfogásába vette a sígyaloglást, s szorgalmazza, hogy országszerte minél több olyan túrát szervezzenek, amin diabéteszesek is részt vesznek. Füzesi Brigitta elnök utóbb a Családi Lapnak ezt úgy magyarázta: "Azért választottuk ezt a sportágat, mert kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül bárki végezheti, emellett pedig semmilyen extra felszerelés nem szükséges hozzá." Sőt, az időjárásra sem különösebben igényes - tehetnénk hozzá -, a február is tökéletesen alkalmas rá.

2019. február

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!