Zöldfűszeres oldalas
Zöldfűszeres oldalas dödöllével és fűszernövényes salátával

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg oldalas darabolva
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej salotta hagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 10 db zsálya levél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 szál kakukkfű
  • 5 ek olívaolaj
  • 10 szem fehérbors
  • 10 szem rózsabors
  • 10 szem feketebors
  • 1 mk chilipehely
  • 1 mk köménymag
  • 2 ek só
A dödölléhez:
  • 1 kg sütni való burgonya
  • 1 ek só
  • 6 ek graham liszt
  • 6 ek napraforgóolaj
  • 2 dl tejföl (12 %-os)
  • 1 csokor snidling

ELKÉSZÍTÉS:

Oldalas:
  1. Az oldalas mindegyik részét besózzuk.
  2. A borsot, a köményt, és a chilipelyhet egy serpenyőbe tesszük, és elkezdjük hevíteni, amikor érezzük az illatát kicsit megrázogatjuk, és félre húzzuk. Egy mozsárba, vagy egy alsó késes aprítóba tesszük, összetörjük.
  3. Hozzáadjuk az olívaolajat, a zöldfűszereket, a fokhagymát, és végül a salotta hagymát. Nagyon apróra feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a mozsár tartalmához, és azzal jól összekeverjük, összekrémesítjük.
  4. Ezzel a fűszeres olajjal pácoljuk be az oldalasokat, és egy kicsit állni hagyjuk, akár több napon keresztül a hűtőben is eltartható.
  5. Hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, és egy két-két és fél óra alatt 150 fokon puhára sütjük.
Dödölle:
  1. A burgonyát héjában megfőzzük, amikor megfőtt burgonya nyomó segítségével átnyomjuk. Nem fontos előtte megpucolni.
  2. Az áttört burgonyát egy fazékban visszatesszük a tűzre, elkezdjük kevergetni, és fokozatosan hozzáadjuk a Graham lisztet. Addig keverjük, amíg egy tészta keménységű masszát kapunk.
  3. Egy nagy tálcát, vagy tálat megkenünk olajjal, és kiterítjük rá a burgonya masszánkat, majd a maradék olajat egy serpenyőben felhevítjük és ebbe szaggatjuk bele egy kanál segítségével a krumpli formát, aranybarnára sütjük.
Oldalas kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
13755 KJ/3275 kcal 151 g 290 g 10 g
Dödölle kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
9137 KJ/2175 kcal 43 g 98 g 270 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.