A kép csak illusztráció!
Zöldfűszeres oldalas dödöllével és fűszernövényes salátával
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg oldalas darabolva
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej salotta hagyma
- 2 ág rozmaring
- 10 db zsálya levél
- 1 csokor petrezselyem
- 6 szál kakukkfű
- 5 ek olívaolaj
- 10 szem fehérbors
- 10 szem rózsabors
- 10 szem feketebors
- 1 mk chilipehely
- 1 mk köménymag
- 2 ek só
- 1 kg sütni való burgonya
- 1 ek só
- 6 ek graham liszt
- 6 ek napraforgóolaj
- 2 dl tejföl (12 %-os)
- 1 csokor snidling
ELKÉSZÍTÉS:
Oldalas:- Az oldalas mindegyik részét besózzuk.
- A borsot, a köményt, és a chilipelyhet egy serpenyőbe tesszük, és elkezdjük hevíteni, amikor érezzük az illatát kicsit megrázogatjuk, és félre húzzuk. Egy mozsárba, vagy egy alsó késes aprítóba tesszük, összetörjük.
- Hozzáadjuk az olívaolajat, a zöldfűszereket, a fokhagymát, és végül a salotta hagymát. Nagyon apróra feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a mozsár tartalmához, és azzal jól összekeverjük, összekrémesítjük.
- Ezzel a fűszeres olajjal pácoljuk be az oldalasokat, és egy kicsit állni hagyjuk, akár több napon keresztül a hűtőben is eltartható.
- Hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, és egy két-két és fél óra alatt 150 fokon puhára sütjük.
- A burgonyát héjában megfőzzük, amikor megfőtt burgonya nyomó segítségével átnyomjuk. Nem fontos előtte megpucolni.
- Az áttört burgonyát egy fazékban visszatesszük a tűzre, elkezdjük kevergetni, és fokozatosan hozzáadjuk a Graham lisztet. Addig keverjük, amíg egy tészta keménységű masszát kapunk.
- Egy nagy tálcát, vagy tálat megkenünk olajjal, és kiterítjük rá a burgonya masszánkat, majd a maradék olajat egy serpenyőben felhevítjük és ebbe szaggatjuk bele egy kanál segítségével a krumpli formát, aranybarnára sütjük.
Oldalas kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
13755 KJ/3275 kcal | 151 g | 290 g | 10 g |
Dödölle kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
9137 KJ/2175 kcal | 43 g | 98 g | 270 g |