A kép csak illusztráció!
Svéd húsgolyók, mártással, diós pirított rizzsel és áfonyás-gyümölcsös szósszal
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg darált sertés karaj
- 25 dkg darált sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1 kk só
- 1 csipet bors
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 ek tej
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek olívaolaj
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
- 5 dkg vaj
- 25 dkg barnarizs
- 1 kk só
- 500 ml víz
- 10 dkg dió durvára vágva, és megpirítva
- 15 dkg zeller kockára vágva
- 2 ek olaj
- 20 dkg áfonya
- 20 dkg vörösáfonya
- 1 db narancs kifacsart leve
- 1 ek vaj
- 1 csipet só
- víz
ELKÉSZÍTÉS:
Svéd húsgolyó:- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon ledinszteljük, és hozzáadjuk a darált húshoz. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az egész tojást, a zsemlemorzsát, a tejet, és az apróra vágott petrezselymet is.
- Jól összegyúrjuk, és két órán át állni hagyjuk a hűtőben.
- Hideg vizes kézzel apró golyókat formázunk, és egy serpenyőben felhevítjük az olajat, a vajat, beletesszük a húsgolyókat és folyamatos forgatás, rázogatás mellett készre sütjük.
- Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és sózzuk. A vajon egy kicsit átforgatjuk, amikor már serceg, akkor felöntjük a vízzel, hagyjuk forrni, majd letakarjuk, és elzárjuk alatta a tűzhelyet.
- 15-20 percig hagyjuk, hogy gőzben párolódjon.
- Amikor kész, levesszük a fedőt, a rizst átkeverjük egy villával, és hozzáadjuk a durvára vágott pirított diót, és az aszalt vörösáfonyát.
- Az áfonyát, vörösáfonyát kevés vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a narancs levét, egy csipet sót, ízlés szerint fahéjjal is ízesíthetjük.
- 10-15 percig főzzük, és amikor sűrűsödik belekeverjük a vajat is.
Svéd húsgolyó kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
2100 kcal | 124,4 g | 137 g | 89 g |
Rizs pirított dióval kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
2191 kcal | 41,6 g | 129 g | 212,7 g |
Áfonyás-gyümölcs szósz kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
---|---|---|---|
387 kcal | 3g | 16 g | 60 g |