Diós kecskesajttal töltött, göngyölt sertésszűz, szőlőzselével, szőlőchutney-val és mazsolás polentával
Diós kecskesajttal töltött, göngyölt sertésszűz, szőlőzselével, szőlőchutney-val és mazsolás polentával

HOZZÁVALÓK:

  • 1 db szűz pecsenye
  • 20 dkg kecskesajt
  • 10 dkg durvára vágott, pirított dió
  • 4 ek napraforgóolaj
  • 3 ek szőlőzselé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
Polentához:
  • 20 dkg kukoricadara
  • 6 dl tej (1,5%-os)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg parmezán
  • 2 ek vaj
Szőlő chutneyhoz:
  • 1 ek olívaolaj
  • ½ salotta hagyma
  • 2 csésze mag nélküli vörös szőlőszem félbe vágva
  • ½ csésze száraz cherry
  • ¼ csésze balzsamecet
  • 1 tk sárga mustármag
  • 1 kávéskanál chili / nem kell túl csípős/
  • 1 db mandarin /hártyák nélkül/
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • ¼ tk só /vagy ízlés szerint/
Szőlőzseléhez:
  • 350 ml must
  • 6 dkg eritrit (édesítőszer)
  • 6 dkg pektin
  • 1 kk citromsav

ELKÉSZÍTÉS:

Sertésszűz:
  1. A húst megtisztítjuk a hártyától, és a két elvékonyodott végét levágjuk, majd az így kapott hengert megfelezzük.
  2. Felfelé fordítjuk, és szál irányba elkezdjük egy folpack segítségével kiklopfolni, hogy egy téglalap alakot kapjunk.
  3. Ha mind a két húst így előkészítettük, sózzuk és borsozzuk.
  4. A kecskesajtba belereszeljük a fokhagymát, összedolgozzuk, és henger alakúra formáljuk, majd 10-15 percre a fagyasztóba tesszük.
  5. Ezután a kecskesajtos hengereket a két téglalap alakúra klopfolt hús közepére helyezzük, és feltekerjük a húsokat.
  6. Egy serpenyőt hevítünk, amibe beletesszük a négy evőkanál olajat, és a szűz pecsenyékre kérget pirítunk.
  7. 180 fokos sütőben 6-8 percig sütjük, amikor elkészült megkenjük a szőlőzselével és belehempergetjük a pirított dióba.
Polenta:
  1. A tejet elkezdjük forralni, amikor forr hozzáöntjük folyamatos kevergetés mellett a kukoricadarát, majd hozzáadjuk a sót.
  2. Folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a vajat, és lehúzzuk a tűzről.
  3. Hozzáreszeljük a parmezánt, és hozzáadjuk a mazsolát majd állni hagyjuk, amíg a dara teljesen megszívja magát.
Szőlő chutney:
  1. Az olajat közepesen felhevítem, majd ráteszem az apró kockákra vágott hagymát, és két percig pároljuk.
  2. Ha megpuhult a hagyma akkor beleteszem az összes többi hozzávalót.
  3. Addig főzzük míg a gyümölcsök összeesnek kb. 15-20 perc, addigra az ízek összeforrnak.
Szőlőzselé:
  1. A mustot, az édesítőszert és a pektint hevítjük 106 Celsius fokig 5-10 percig.
  2. A citromsavat mustban feloldjuk, és úgy keverjük a zseléhez, majd csírátlanított üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítjuk 5 percig.
  3. Ezután 24 órára dunsztba rakjuk.
Sertésszűz kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
2672 kcal 234 g 180 g 15,7 g
Polenta kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
1610 kcal 35,6 g 61,2 g 206,2 g
Szőlő chutney kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
645 kcal 1 g 12 g 79 g
Szőlőzselé kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
458 kcal 0 g 0 g 110 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.