Zsírbontó tudomány

Nem túl jó híreket hozott márciusban a British Journal of Clinical Pharmacology. Az ott közölt egyik tanulmányban rotterdami kutatók azt mutatták be, hogy a koleszterinszint csökkentésére széles körben használt sztatin-terápia mellett nő a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Ez azért nagyon riasztó, mert az egészségtelenül magas vérzsírszint letörése a diabéteszeseknél különösen fontos, mivel az önmagában is súlyosbíthatja a cukorbaj érszövődményeit.

A PharmaOnline által ismertetett vizsgálatban kereken tízezer - eredetileg nem diabéteszes - ember egészségi állapotát követték 15 éve keresztül. S találták azt, hogy a sztatinszedés növelte az inzulinrezisztencia, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját. Az utóbbit tekintve 38%-os többletkockázatot mértek. Továbbá azt is tapasztalták, hogy ez az összefüggés különösen a túlsúlyosoknál volt erős.

A szerzők ugyanakkor óva intenek a sztatin-terápia elhamarkodott elutasításától. Már csak azért is, mert a vérzsírszint csökkentése, aminek a legtöbbször része a gyógyszeres terápia is, fontos eleme az érszűkületek, agyvérzések, szívrohamok megelőzésének is. Sőt minél több körülmény - közéjük tartozik a diabétesz is - növeli ezek rizikóját, általában annál alacsonyabb koleszterin-értékeket céloznak meg a kezeléssel.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgálat nem közvetlen ok-okozati kapcsolatot igazolt. Így lehetséges, hogy egy olyan (közvetlenül nem vizsgált) háttérok van az eredmények mögött, ami egyaránt növelte a diabéteszkockázatot és a koleszterinszintet, s lett az utóbbi révén oka a szatinszedésnek is. Annyit azonban biztonsággal állíthatnak, hogy a sztatint szedő betegeknél indokolt a gyakoribb és rendszeres vércukor-ellenőrzés, azaz a diabétesz-szűrés. Valamint az is bizonyos, hogy a kutatás eredménye ad még egy érvet a túlsúlyos koleszterin-betegeknek, ha motivációt keresnek a fogyáshoz.

A gyógyszerszedéssel kapcsolatos kockázatokat ki ki azzal is mérsékelheti, ha maximálisan kihasználja a koleszterinszint-csökkentés egyéb lehetőségeit is. Ezeket a lap egy másik cikkében dr. Vaskó Péter kardiológus foglalta össze. Közülük a legkézenfekvőbb a táplálékokkal bevitt koleszterin-mennyiség mérséklése. Ami leegyszerűsítve: kevesebb telített zsírsavban gazdag ételt (zsírt, vörös húst) és több zöldséget, halat, baromfit, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét jelent. Egyértelműen hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez a dohányzás feladása. Hasonlóan erős pozitív hatása van az aktívabb, több testmozgással járó életvitelnek. S ugyancsak csökkentheti a „rossz”-nak is nevezett, azaz az LDL-koleszterin szintjét az esetleges túlsúly mérséklése.

Van ugyanakkor néhány olyan tényező is, ami már nem befolyásolható ennyire szabadon. Mint dr. Vaskó is megemlíti: egyes betegségek (pl. diabétesz, vese- és májbetegség) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok) is megemelhetik koleszterin-szintet.

2019. április

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!