Zsírbaj

Figyelemre méltó eredményeket hozott a magyar gyerekek legfrissebb egészségfelmérése. Már harmadszor tesztelték a NETFIT (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) rendszerben a diákok tápláltságát, állóképességét, hajlékonyságát és vázizomzatának fejlettségét, így a 2018 áprilisában nyilvánosságra hozott eredmények már bizonyos tendenciákról is vallanak. Közülük a legérdekesebb talán a mindennapos testnevelés elterjedésének a hatása. Egyrészt sikerült kimutatni, hogy a korábbi heti 2-3 helyébe lépő 5 tornaóra tényleg javította a gyerekek fizikai állapotát: immár jóval kevesebb közöttük a nagyon gyengén teljesítő. Másrészt viszont az is kitűnik, hogy a több mozgás ellenére is tovább nőtt a túlsúlyosok aránya az elmúlt három évben. A lányoknál és a fiúknál is már minden negyedik veszélyeztetett a súlya miatt. Egyébként a több tornaóra éppen a kövéreknél hozta a leglátványosabb eredményt: az ő állóképességük sokkal jobbnak bizonyult, mint volt korábban.

A most nyilvánosságra került adatok a szülők számára is fontos figyelmeztetéssel szolgálnak: ha túlsúlyos a gyerekük, nem várhatják a megoldást pusztán a több sporttól, mozgástól, hanem a kicsik étkezését is ráncba kell szedniük. Ráadásul ezt nem is halogathatják, jóval a kamasz kor előtt kell a jó szokásokat "bevésniük", mert aztán már inkább csak omlik, amit addig felépítettek. A NETFIT adatai látványosan tanúsítják, hogy a felsős-középiskolás éveikben a gyerekek egy része "szétesik", az életvitelük romlása látványosan megmutatkozik a fizikai teljesítményükben is. Például amíg 5. osztályban a fiúk 72 százalékának még elfogadható az állóképessége, addig a 12.-eseknél ez az arány már csak 50 százalék, a lányoknál ugyanezen idő alatt kétharmadról egyharmadra zuhan az egészséges szintet elérők aránya.

Ugyancsak fontos üzenet lehet a szülőknek egy friss dán vizsgálat, amely a gyermekkori túlsúly későbbi egészségügyi következményeit helyezi részben új megvilágításba. Azt, hogy a duci gyerekből nagy valószínűséggel kövér felnőtt lesz, akinek aztán emiatt nagy esélye van a cukorbajra, régóta tudjuk, ám ez a kutatás azt is bemutatja, hogy miként lehet erről a rossz pályáról letérni. A Koppenhágai Egyetem munkatársai arra jutottak, hogy ezen az úton a tinédzserkor egyfajta fordulópont. Akinek - legyen korábban bármily kövér is - 13 éves korára sikerült normalizálni a testsúlyát, annak nem lett nagyobb a felnőttkori esélye a 2-es típusú diabéteszre, mint annak, aki kicsinek sem volt pufók - derült ki mintegy hatvanezer dán férfi adatainak feldolgozásából.

Arra a kérésre, hogy a szervezet miért különösen érzékeny a tinédzserkori túlsúlyra, Stephen Daniels, a denveri Coloradói Orvosi Egyetem vezető gyermekgyógyásza adott magyarázatot az AP hírügynökség számára. Emlékeztetett, hogy a pubertás szükségszerűen "belekavar" a szénhidrátanyagcserébe is. Például ennek a kornak természetes velejárója az inzulinrezisztencia bizonyos növekedése. Attól kezdve ebből a hormonból is több kell ahhoz, hogy a szervek és az izmok fel tudják venni a vérből a munkavégzésükhöz szükséges energiahordozót, a cukrot.

A dán eredmények reményt és biztatást is adhatnak a szülőknek és a nagyszülőknek: ne hagyják az elhízás megoldását a kamaszkorra, ne bízzanak abban, hogy majd úgyis kinövi! Küzdjenek meg mihamarabb a duci kisgyerekek súlyának normalizálásával! Ha időben teszik, még nyom nélkül gyógyul a zsírbaj.

2018. május

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!