Zsíragy

Eddig is tudtuk, hogy az elhízott embereknek számos további egészségi problémával kell számolniuk, ám a Loughborough Egyetem tudósai most újabb tétellel bővítették a hátrányok listáját. Mark Hamer és munkatársai összefüggést találtak az elhízás és az agy szürkeállományának a csökkent térfoga között.

A Neurology orvosi lapban közölt beszámolójuk szerint mintegy tízezer embert vizsgáltak, s ennek során mérték MRI készülékekkel az agyuk egyes régióinak fejlettségét. Az úgynevezett fehérállomány mérete nem mutatott kapcsolatot a páciensek esetleges túlsúlyával, ám a szürkeállomány nagysága lényegében fordítottan volt azzal arányos. Vizsgálták az elhízás típusát is, amiből pedig az jött ki, hogy a kövéreknél (30-as testtömegindex [BMI] felett) a hasi elhízás az "agycsökkenés" szempontjából is plusz kockázatot jelent. Azaz, ha a derék-/csípőkörfogat-arány meghaladta nőknél a 0,85-öt, férfiaknál pedig a 0,9-et, akkor nagyobb szürkeállomány-csökkenést mértek, mint az ugyanakkora, de nem főleg zsigeri zsírokból adódó túlsúlynál.

A finomabb elemzés során pedig azt találták, hogy a szürkeállomány térfogatcsökkenése olyan agyi területeket érintett, amelyek például az érzékelésért, a jutalmazásért (élvezetért), a viselkedés-szabályozásért, a memóriáért, vagy éppen a mozgásért felelősek. Az is lehet - vélik a tudósok - hogy e funkciók romlása összefügghet például az éhség-telítettség szabályozással, és így oka is az elhízásnak.

Végül a tanulmány készítői sem vállalkoztak világos állásfoglalásra az "ok vagy okozat?" kérdésében. Nevezetesen: az elhízás okozza-e a szürkeállomány sorvadását, vagy egyes agyterületek fejletlensége hajlamosít a túlsúly felszedésére?

Az egészséges testsúly megőrzésének/elérésének egyik szükséges feltétele az "ideális tömeg" helyes megítélése is. S mivel az eredményt befolyásoló életmódot jórészt a családok együtt alakítják ki, így nem csak az önkép számíthat, hanem az is, hogy egymás alakjáról mit gondolnak. Ezzel kapcsolatban tartalmaz nagyon érdekes megfigyeléseket Soós Mihály "Az élelmiszer-fogyasztói magatartás és a testtömeg-menedzselés összefüggései" című doktori értekezése. Ő a Kaposvári Egyetemen arra jutott a fókuszcsoportos kutatásával, hogy a nők és a férfiak mást ítélnek ideális, illetve vonzó alaknak, akár önmagukról, akár a másik nemről van szó.

Látszólag a férfiak számára hordoz kevesebb feszültséget a súlyprobléma. Igaz, hogy ők az "ideális férfitömeget" valamivel nagyobbnak gondolják, mint a nők (sőt tudják is, hogy vonzóbbnak látnák őket karcsúbban), de személyesen is jól elvannak az általuk ideálisnak vélt férfisúllyal.

A nőknél sokkal több a lehetséges konfliktus. Egyrészt a nemük számára ideálisnak tartott formát az átlagos testalkatnál jóval vékonyabbnak gondolják, önmaguk számára pedig még annál is karcsúbbat tartanak kívánatosnak. Hogy ezt nem a férfiak miatt teszik, azt az is jelzi, ahogyan az utóbbiak várakozásait "megtippelik". A kutatásban résztvevő nők szerint a férfiak a (nők szerint) ideálisnak tartottnál teltebb társakat keresnek. (Ezt a férfiak válaszai is igazolták, sőt ők még annál is valamivel nagyobb testtömeget ítéltek kívánatosnak a másik nemnél, mint amit a várakozásaikról a nők feltételeztek.)

A doktori dolgozat egyik fontos megállapítása az, hogy "az egyén számára ideális testkép jellemzően eltér attól, mint amit a környezet gondol az egyénről". Ez pedig erősen befolyásolhatja egy-egy testsúlykorrekciós akció sikerét, megtervezését is. Mert miként ugyancsak olvasható a disszertáció megállapításai között: "a fogyni vágyók elsősorban önmaguknak és nem a külső környezetüknek akarnak megfelelni".

2019. március

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!