Accu-Chek

Zsíragy

Eddig is tudtuk, hogy az elhízott embereknek számos további egészségi problémával kell számolniuk, ám a Loughborough Egyetem tudósai most újabb tétellel bővítették a hátrányok listáját. Mark Hamer és munkatársai összefüggést találtak az elhízás és az agy szürkeállományának a csökkent térfoga között.

A Neurology orvosi lapban közölt beszámolójuk szerint mintegy tízezer embert vizsgáltak, s ennek során mérték MRI készülékekkel az agyuk egyes régióinak fejlettségét. Az úgynevezett fehérállomány mérete nem mutatott kapcsolatot a páciensek esetleges túlsúlyával, ám a szürkeállomány nagysága lényegében fordítottan volt azzal arányos. Vizsgálták az elhízás típusát is, amiből pedig az jött ki, hogy a kövéreknél (30-as testtömegindex [BMI] felett) a hasi elhízás az "agycsökkenés" szempontjából is plusz kockázatot jelent. Azaz, ha a derék-/csípőkörfogat-arány meghaladta nőknél a 0,85-öt, férfiaknál pedig a 0,9-et, akkor nagyobb szürkeállomány-csökkenést mértek, mint az ugyanakkora, de nem főleg zsigeri zsírokból adódó túlsúlynál.

A finomabb elemzés során pedig azt találták, hogy a szürkeállomány térfogatcsökkenése olyan agyi területeket érintett, amelyek például az érzékelésért, a jutalmazásért (élvezetért), a viselkedés-szabályozásért, a memóriáért, vagy éppen a mozgásért felelősek. Az is lehet - vélik a tudósok - hogy e funkciók romlása összefügghet például az éhség-telítettség szabályozással, és így oka is az elhízásnak.

Végül a tanulmány készítői sem vállalkoztak világos állásfoglalásra az "ok vagy okozat?" kérdésében. Nevezetesen: az elhízás okozza-e a szürkeállomány sorvadását, vagy egyes agyterületek fejletlensége hajlamosít a túlsúly felszedésére?

Az egészséges testsúly megőrzésének/elérésének egyik szükséges feltétele az "ideális tömeg" helyes megítélése is. S mivel az eredményt befolyásoló életmódot jórészt a családok együtt alakítják ki, így nem csak az önkép számíthat, hanem az is, hogy egymás alakjáról mit gondolnak. Ezzel kapcsolatban tartalmaz nagyon érdekes megfigyeléseket Soós Mihály "Az élelmiszer-fogyasztói magatartás és a testtömeg-menedzselés összefüggései" című doktori értekezése. Ő a Kaposvári Egyetemen arra jutott a fókuszcsoportos kutatásával, hogy a nők és a férfiak mást ítélnek ideális, illetve vonzó alaknak, akár önmagukról, akár a másik nemről van szó.

Látszólag a férfiak számára hordoz kevesebb feszültséget a súlyprobléma. Igaz, hogy ők az "ideális férfitömeget" valamivel nagyobbnak gondolják, mint a nők (sőt tudják is, hogy vonzóbbnak látnák őket karcsúbban), de személyesen is jól elvannak az általuk ideálisnak vélt férfisúllyal.

A nőknél sokkal több a lehetséges konfliktus. Egyrészt a nemük számára ideálisnak tartott formát az átlagos testalkatnál jóval vékonyabbnak gondolják, önmaguk számára pedig még annál is karcsúbbat tartanak kívánatosnak. Hogy ezt nem a férfiak miatt teszik, azt az is jelzi, ahogyan az utóbbiak várakozásait "megtippelik". A kutatásban résztvevő nők szerint a férfiak a (nők szerint) ideálisnak tartottnál teltebb társakat keresnek. (Ezt a férfiak válaszai is igazolták, sőt ők még annál is valamivel nagyobb testtömeget ítéltek kívánatosnak a másik nemnél, mint amit a várakozásaikról a nők feltételeztek.)

A doktori dolgozat egyik fontos megállapítása az, hogy "az egyén számára ideális testkép jellemzően eltér attól, mint amit a környezet gondol az egyénről". Ez pedig erősen befolyásolhatja egy-egy testsúlykorrekciós akció sikerét, megtervezését is. Mert miként ugyancsak olvasható a disszertáció megállapításai között: "a fogyni vágyók elsősorban önmaguknak és nem a külső környezetüknek akarnak megfelelni".

2019. március

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!