Világnap járvány idején

Éppen hetven esztendeje, 1950. április 7-én tartották meg az első Egészségügyi Világnapot. Az ENSZ - napra pontosan két évvel korábban született - egészségügyi szervezete, a WHO arra találta ki ezt az ünnepet, hogy egy-egy problémára ráirányíthassa a nagyközönség figyelmét. Minden évben kiválasztották ehhez az emberek jólléte szempontjából éppen legaggasztóbbnak tartott jelenséget. Így lett az elmúlt évtizedben téma például a magasvérnyomás, a depresszió, valamint az antibiotikus-rezisztencia fenyegetése, valamint 2016-ban a diabétesz rohamos terjedése. 2020-ra az ápolók és szülésznők kerültek a WHO figyelmének fókuszába. Az ő szerepüket gyakran alábecsülik, holott nagyon sokat segíthetnek az embereknek az egészségük megőrzésében, illetve a betegek ápolásával.

Amikor az idei ünnep témáját kiválasztották, még nyoma sem volt az új koronavírus okozta járványnak. Ám mára ez szinte minden, a megelőzéssel és az egészségüggyel kapcsolatos figyelmet leköt. A világ jelentős részén a "megelőzés" ma főleg a COVID-19 fenyegetéséről szól. Különösen indokolt most erre fókuszálniuk azoknak, akik valamely veszélyeztetettebb csoportba tartoznak. Csak nehezíti a helyzetet, hogy a gyógyításhoz egyelőre kevés az ismeretünk a COVID-19-ről. Ki-ki abban bízhat leginkább, hogy neki sikerül elkerülnie a kórokozót, vagy ha mégsem, akkor az ő szervezete majd jól dolgozik, s csak könnyebb tüneteket enged a vírusnak.

Ha pontos esélyeket és arányokat még nem ismerünk, az új koronavírus által jobban fenyegetettek között rendre megemlítik az idősebbeket, s a krónikus betegeket, köztük a diabéteszeseket. Ehhez persze még statisztikák sem kellenek, hiszen a cukorbetegség ismert tünete, illetve szövődménye az immunrendszer gyengébb teljesítménye, s azzal a különféle fertőzések gyakoribb kialakulása. Amíg például egy influenza-járványra van célzott védelem - határozottan ajánlják is a diabéteszeseknek a szezonális oltást - addig a COVID-19-re ilyen egyelőre nem létezik. Az önvédelemre nincs más, mint a higiénés és távolságtartási rendszabályok betartása mellett maximálisan kihasználni az immunrendszer támogatásának lehetőségeit. Persze ilyenkor minden boltos és eszmekereskedő "immunerősítő" praktikákat kínál, melyek legtöbbje legfeljebb a hittel hat, de azért ismerünk néhány bizonyítottan hatásos eszközt is. Ezeket vette számba a Nemzeti Népegészségi Központ (NNK) minapi, a koronavírus-járvány kapcsán publikált ajánlása.

Noha mostanság a leggyakrabban hallott egészségügyi tanács az, hogy "Maradj otthon!", ettől még kell a napi mozgás az immunrendszer ébrentartásához. Ahol és ameddig lehet, menjenek ki a szabadba! Csak a túl közeli személyes kapcsolatokat kerüljék, ne magát a mozgást! Ez most ugyan nem a csoportos kirándulások ideje, de egyedül, vagy a vele együtt élőkkel egy erdőben ma sincs nagyobb veszélyben az ember, mint bármikor korábban. Ha pedig beszorulnának egy időre a lakásba, akkor is marad valamennyi lehetőség: a rendszeres - legalább fél órányi - könnyű torna, vagy a lépések gyűjtögetése, ha lehet, naponta legalább tízezerig. Minden hasznos, ami az ülésnél több mozgással jár!

A körülmények miatt most nagyobb a tétje a táplálkozásnak is. Bár e tekintetben az NNK sem ajánlott újat, csak a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, benne legalább napi 40 dkg zöldségfélével, gyümölccsel. Erről régen tudjuk, hogy jó hátteret ad a szervezet védekező rendszerének. Említik e mellett - ugyancsak nem új a tanács - a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülését, melyeknek egyebek mellett azt is felróják, hogy jelentősen rontják a szervezet önvédelmét.

Régóta tudjuk azt is, hogy egyes vitaminok és nyomelemek hiánya gyengítheti az immunrendszert. S bár a kiegyensúlyozott étrend eleget tartalmaz ezekből is, tavaszra szinte törvényszerűen alakul ki némelyikből hiány a legtöbb ember szervezetében. Az útmutató most különösen a C- és a D-vitamin tudatos pótlását ajánlja. Az ezeket tartalmazó étrend-kiegészítők akár még karantén-körülmények között is elérhetőek, s alkalmazhatóak az önvédelemre.

2020. április

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!