Vércukor-jóslás

Különösen az 1-es típusú cukorbetegek érdeklődésére tarthat számot az a fejlesztés, amivel júniusban [2018] megnyerte egy orvostanhallgató a világ egyik legnagyobb innovációs versenyének hazai döntőjét. Havlik Károly egy olyan segédeszköz létrehozásán dolgozik, amely képes "rövidtávon" (azaz a következő mérésig) előre jelezni egy-egy ember vércukorértékének alakulását.

Ezt a szorosabb, pontosabb kontrollt eddig csak a testszövetek vércukorértékének folyamatos mérése kínálta. Ez egyrészt állandó eszközviselést kíván a testben/testen, másrészt elég drága is, valamint a pontosságát is érik kritikák. E hátrányokon felül - teszi hozzá Havlik egy ismertetőben - a várható, s esetlegesen beavatkozást igénylő glükózszint előrejelzésére egyáltalán nem alkalmasak.

E probléma megoldása igencsak illeszkedik - a berlini fal ledöntésére emlékeztető - Falling Walls Lab innovációs verseny tematikájához. A szervezők ugyanis évről-évre azt keresik a világ több mint ötven országában, hogy "Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani a tudomány és az innováció területén?" Tematikus megkötés nincs, csak az a feltétel, hogy a fejlesztésnek legyen jelentős társadalmi vagy gazdasági haszna.

Havlik Károly a maga kutatási eredményeit már bemutatta idén áprilisban a XXIII. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon. Az ottani ismertetésből tudjuk, hogy a "rekurrens neurális háló alapú személyre-szabott vércukorszint előrejelzés" már a gyakorlatban is bizonyított. Elvben a módszer nem túl bonyolult: egy matematikai modellel képezik le a szervezet vércukorválaszát az egyes befolyásoló tényezőkre. Ám mivel minden ember másképp működik, ezt a modellt személyre is szabják. Úgy hangolják, hogy azonos előzményekre reagálva a szoftver pontosan olyan eredményt mutasson, mint amilyet a konkrét beteg szervezete produkál majd a valóságban.

A Semmelweis Egyetemen folyó tesztek során a vércukorszintet befolyásoló adatok egy okostelefonos applikációba kerültek. Némelyek - mint a korábbi glükózszintek vagy a fizikai aktivitást jellemző adatok - automatikusan, mások - mint az elfogyasztott ételek vagy a beadott inzulinadagok - kézi rögzítéssel. A szoftver ezekből (a beteg személyes profilja alapján) "megjósolta" a következő vércukormérésnél várható értéket. Az előrejelzés minőségét a vércukormérők pontosságának ellenőrzésére is használt módszerrel (Clarke Error Grid) kontrollálták.

A Korányi fórumon is ismertetett eredmény igencsak reménykeltő lett: az első nyolc kísérleti személynél 3.450 valódi mérés eredményét vetették össze az esetükre kalkulált jóslattal, s ezeknek az előrejelzéseknek a 86 százaléka klinikailag elfogadhatónak bizonyult.

A Falling Walls Lab verseny idei nemzeti győztesei november 8-9-én találkoznak Berlinben. Aki az ottani döntőben is jól szerepel, az a projektjéhez pénzdíj és világhír formájában is nyerhet támogatást. Havlik Károly esélyeit akár az is növelheti, hogy a berlini konferenciára alig néhány órával az idei diabétesz-világnap előtt kerül sor.

2018. július

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!