Vegyi veszély

Azt talán már az óvodások is tudják, hogy a rossz táplálkozás és a kevés testmozgás 2-es típusú cukorbetegséggel fenyeget, ám vannak a diabétesznek kevésbé közismert kockázati tényezői is. Ezek egyikével foglalkozott egy friss kutatás. A Kínai Mezőgazdasági Egyetem tudósai azt igazolták, hogy a környezet vegyi szennyezése is felelős lehet a világon szinte járványszerűen terjedő elhízásért, illetve a diabétesz kialakulásáért.

Tanulmányukban a táplálékláncba bekerülő klórpirifosz szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták. Ez ma a világ egyik legelterjedtebben használt növényvédőszer-hatóanyaga. Valaha, több mint száz évvel ezelőtt, még szúnyogirtóként kezdte a karrierjét. Aztán egyre szélesebb körben, a legkülönfélébb növénykultúrákban és a legkülönbözőbb rovarkártevők ellen is bevetették. S mivel ez az idegméreg nem bomlik le maradék nélkül az ültetvényeken, a klórpirifosz világszerte bekerült a családok konyhájába, és ezáltal az emberek szervezetébe is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy 2012-es jelentésében összegezte, hogy vizsgálataik során milyen növényvédőszer-maradékokat találtak itthon a mezőgazdasági termékekben, illetve a feldolgozott élelmiszerekben. Akkor a hazai mintákban a 4. leggyakrabban előforduló, míg az import termékekben a leggyakrabban kimutatható szermaradék a klórpirifosz volt. Megtalálták brokkoliban, szőlőben, búzában is...

Azt, hogy a klórpirifosz nem az ember legjobb barátja, sejtik már egy ideje, így lépésenként folyik a visszaszorítása is. Például 2008-ban az unió egyszerre 37 háztartási rovarirtó-szert tiltott ki az európai otthonokból, közülük is számos hatóanyaga történetünk negatív hőse volt. Aztán 2015 végén a klórpirifosz mezőgazdasági felhasználását is korlátozta a magyar hatóság, azóta nem vethetik be alma, körte, csemegeszőlő, paradicsom, paprika, fejeskáposzta termésvédelmére. 2018-ban egy további lépésként a borszőlő, a kukorica, a birs és naspolya is kikerült a klórpirifoszos permetszerek engedélyokmányából.

Arra korábbi tapasztalatok is utaltak, hogy a rovarirtókkal való érintkezéssel valahogy összefügghet az elhízás és a diabétesz gyakoribb előfordulása. A Microbiome című szaklapban közölt kínai tanulmány most ennek a mechanizmusát is feltárta.

A kísérleti állatok ételébe kevert klórpirifosz több hatását is dokumentálták. Egyrészt megbontotta a belek belsejét borító nyálkahártyát, s azzal növelte a bélfal átjárhatóságát. Ennek következtében olyan mérgek és baktériumok léphettek ki a bélrendszerből, amelyek krónikus gyulladást okoztak a szervezetben, s ez vezetett a fokozódó inzulinrezisztenciához. Másrészt tapasztalták a belekben élő-dolgozó különféle baktériumok egyensúlyának megbomlását is, ami hatott a szervezet növekvő zsírfelhalmozására. Az inzulinrezisztencia és az elhízás pedig egyaránt a diabétesz ismert előzményének számít.

A vizsgálat egy további tanulsága, hogy a kemikáliák ésszerű kerülésének akkor is lehet haszna az emberi egészség számára, ha nem nyilvánvaló a veszély, amit a vegyszer hordoz. Vagy mondhatjuk másképp is: egyáltalán nem biztos, hogy ami nem öl meg, az erősebbé tesz. ;)

2019. április

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!