Változó kór

A menopauza utáni hízás, s az azzal járó diabétesz-veszély elhárítására adott tanácsokat [2022] október végén a Semmelweis Egyetem honlapján dr. Horváth Zoltánné dietetikus.

Változó kórBár az évek múlásával általában nő a túlsúlyosok aránya, a nők és a férfiak között ennek nagyon is eltérő a tempója. Ahogy ez Rurik Imre és munkatársainak mintegy évtizede készült felméréséből kitűnik, hogy a 18-34 év közti korosztályban inkább a férfiakra jellemző a súlyprobléma. Közöttük 43% küzd túlsúllyal vagy elhízással, míg a nőknél ez az arány 31%. A harmincasok korosztályában még mindig ez az arány a jellemző: a férfiak 66% visel egészségügyi kockázatot a testtömege miatt, a nőknél ezzel szemben "csak" cca. 46%. A középkorúaknál már gyorsul a nők felzárkózása: a 40-49 évesek között 73,84% vs. 58%, az 50-59 évesek között pedig 77,4% vs. 71,7% a túlsúlyuk miatt sérülékenyebbek aránya a férfiak, illetve a nők között.

Ebben a folyamatban szerepe lehet a menopauzának is. Az ösztrogén-hormon termelésének csökkenése több szempontból is megváltoztatja a szervezet működését. Az egyik ilyen hatás, hogy lelassítja az anyagcserét. Így egy korábbi egyensúly-tartó táplálkozás is - mivel immár az étel jobban hasznosul - hízáshoz vezethet. Az egyetem egészségtudományikarának tanára szerint ez elkerülhető, ha a nők - készülve erre az időszakra - eleve elkezdik csökkenteni az ételadagokat, illetve növelik a fizikai aktivitást. Ez utóbbi azért is hasznos, mert segíti a csonttömeg megőrzését, melyet ugyancsak fenyeget a menopauza.

Ettől kezdve az étkezéseknek nem csak mennyisége, hanem a minősége, változatossága is többszörösen számít. Ugyanis az ösztrogén bizonyos védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen, ám annak csökkenése folytán a nők e rizikót illetően is felzárkóznak a férfiakhoz. Így az úgynevezett „mediterrán étrend” tartása immár a magasvérnyomás, a koleszterin-problémák és a cukorbetegség elkerülése céljából is különösen kívánatos lehet.

Az elhízás veszélye indokolja a rendszeres testtömeg-ellenőrzést is. Ahogy az egyetem honlapján is ajánlják: "Már a havi fél kilogrammos hízásra figyeljünk, hiszen ez egy év alatt több plusz kilót is jelenthet." Ám a helyzetet az is bonyolítja, hogy ebben az életkorban a test összetétele is változik: az izomtömeg csökken, a testzsír aránya viszont nő. Ami azt is jelenti, hogy a testtömeg, illetve a testtömegindex (BMI) puszta változatlansága sem garancia a például a diabétesz-rizikó növekedésének elkerülésére.

Erre utalt egy a [2022] szeptemberi, Stockholmban rendezett diabétesz-konferencián bemutatott tanulmány is. Ismert, hogy a széles körben használt BMI nem veszi figyelembe a testzsír eloszlását, holott annak igen nagy a jelentősége az esetleges egészségügyi következmények szempontjából. Azt is régebben tudjuk, hogy - különösen a deréktájon, hasüregben - felhalmozódott zsírtömeg jelzi előre a legmegbízhatóbban 2-es típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét Irfan Khan és munkatársai kutatásában a derék-csípő arány sokkal pontosabban jelezte előre a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát, mint a testtömegből vagy a zsírtömegből számolt indexek. A fentiek egyszerű, ám fontos tanulsága, hogy az önellenőrzések során nem szabad meg elégedni pusztán a súly tartásával illetve monitorozásával. A derékkörfog mérése, monitorozása szintén megfontolnadó a szövődmények elkerülése okán.

( http://real.mtak.hu/39024/1/650.2016.30389.pdf )
( https://www.eurekalert.org/news-releases/965303 )