Utód-hatás

Az ismert, hogy az anya cukorbetegsége rontja a születendő gyerekek esélyeit az egészséges életre, ám ezt most teljesen új adatokkal támasztotta elé egy kanadai kutatás. A Canadian Medical Association Journal című szaklapban szeptemberben [2020] ismertetett vizsgálatban mintegy 300 ezer ember sorsát követték a születésüktől legfeljebb 35 éves korukig. Azok közül, akiknek az anyja terhességi, vagy 2-es típusú cukorbetegégben szenvedett, sokaknál már fiatalon megjelentek egyes krónikus betegségek. Az előfordulásuk gyakoriságának sorrendjében: magasvérnyomást, 2-es diabéteszt, illetve a szívizom vérellátásával kapcsolatos betegséget diagnosztizáltak a leggyakrabban náluk.

AntiCovid-stratégiák A szívbetegség kialakulásának kockázata, ha az anya terhességi diabéteszes volt akkor 27%-kal, ha 2-es típusú cukorbeteg, akkor 48%-kal volt magasabb, mint az esetben, ha a szülőnél nem volt anyagcserezavar. Sokkal nagyobb extra kockázat mutatkozott meg akkor, ha a szívbetegségek kialakulását "előrejelző" rizikótényezőket (mint a magasvérnyomás vagy a koleszterinproblémák) is számba vették. Így a terhességi diabétesz 85%-os, a 2-es típusú pedig 238%-os rizikónövekedésért látszott felelősnek. A tanulmányból az is kitűnt, hogy a cukorbaj méhen belüli hatása nyomán nem csak hogy többen szenvednek már fiatalon szívbetegségben, hanem az náluk 2-4 évvel korábban is jelentkezik, mint a nem diabos anyától születetteknél.

A több évtizedes megfigyelés eredményeit feldolgozó kutatók azt is megjegyzik: a fejlett országokban ma már a serdülők többsége is a szív- és érrendszeri betegségek egy vagy több kockázati tényezőjével él. S az e miatt már a 40 éves koruk előtt megbetegedők száma is egyre csak nő.

A kanadai kutatás eredményei erős érvet szolgáltatnak ahhoz, hogy az érintett fiatalokat már igen korán elkezdjék módszeresen szűrni. Ahogy ahhoz is, hogy a családjuk nagyon is tudatosan szívbarát életmódot alakítson ki számukra.

Ehhez kapcsolódik egy idén nyáron publikált amerikai tanulmány, amelyről az OTSZ Online számolt be. Ez azt vizsgálta, hogy a fizikai terheléskor mért vérnyomásértékek mennyire alkalmasak esetleges későbbi szívbetegségek előrejelzésére. A Journal of American Heart Association című folyóiratban bemutatott kutatás során a résztvevők vérnyomását mérték fizikai terhelés alatt, majd azt követően 3 perccel is. A későbbiekben pedig azt vizsgálták, hogy a következő 12 évben melyiküknél alakult ki szívbetegség, vagy annak valamilyen kockázati tényezője. Azt találták, hogy a terhelés alatti magas szisztolés és diasztolés vérnyomásértékek egyaránt jelzik a később kialakuló hipertónia magasabb rizikóját. Viszont a szisztolés érték gyors normalizálódása a terhelést követően jelez bizonyos védettséget a később esetleg kialakuló magasvérnyomás-betegséggel szemben. A szívbetegségek "megjóslására" azonban - 12 éves távon - nem alkalmasak a terhelés alatt mért értékek. Ám a szisztolés vérnyomás gyors normalizálódása e tekintetben is utal bizonyos védettségre. A tanulmány szerzői szerint ez a kockázat-kutatási technika is segítheti a veszélyeztetettek kiszűrését és azzal a célzott prevenciót.

2020. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!