Újabbat ajánlanak

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) 1989 óta adja ki évente - a legújabb tudományos bizonyítékok alapján frissítve - a kezelési ajánlásait. Ezeket azóta a világ jelentős részén irányadónak tekintik, ha a cukorbetegség valamint a prediabétesz megelőzéséről, diagnosztizálásáról, illetve kezeléséről esik szó. Az ajánlás tavaly decemberben megjelent 2023-as változata számos ponton igazított a gyógyszerelési javaslatokon, s a mellett több, a korábbinál ambiciózusabb kezelési célt is meghatározott. "Ez az útmutatás biztosítja, hogy az egészségügyi csapatok, klinikusok és kutatók az egész embert kezeljék" - nyilatkozta a kiadás alkalmából Chuck Henderson, az ADA vezérigazgatója.

Újabbat ajánlanakAz ajánlás átfogó voltát jelezheti, hogy például a cukorbetegeknek az alvásterápiához, illetve a lábszövődmények szűréséhez való hozzáférésétől a távgondozáson át egészen a Covid - és pneumococcus -elleni védőoltások alkalmazásáig tartalmaz frissítéseket.

A legjelentősebb változás talán a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását erősen segítő magasvérnyomás újradefiniálása. Az ajánlás mostantól átveszi az amerikai kardiológusok 130/80 Hgmm-es küszöbértékét. A megelőző években az ADA is az Európában máig irányadó 140/90 Hgmm-t tekintette betegséghatárnak, de mostantól az alacsonyabb értéket tekinti terápiás célnak is.

Ugyancsak szigorítottak a vérzsírproblémák kezelésekor alkalmazandó célértékeken. Az érfalak plakkosodásáért felelősnek tartott, úgynevezett LDL-koleszterin vérbeli mennyiségének (a kiindulási értékhez viszonyított) 50 százalékot is meghaladó csökkentését tartják kívánatosnak. Az elérendő szint mostantól maximum 70 mg/dl (1,81 mmol/L), míg korábban az 100 mg/dl (2,59 mmol/L) volt. A koleszterinháborúban továbbra is nagy szerepet szánnak a sztatinoknak, így újdonság az is, hogy az ilyen kezelést a legidősebbeknél, azaz a 75 év felettieknél is megfontolásra ajánlják.

A 2-es típusú cukorbetegséggel legtöbbször együtt járó elhízással szemben is radikálisabb fellépést javasol a frissített irányelv. A további kockázatok mérséklésére legalább 15 százalékos - szükség esetén gyógyszerrel is támogatott - testtömegcsökkentést ajánl.

( https://diabetesjournals.org/care/issue/46/Supplement_1 )