Tudástréning

Kevés betegség elviselése kíván annyi önfegyelmet, mint a diabétesz. Ám ez is csak akkor szolgálja jól a terápiát, ha elegendő ön-, illetve betegségismerettel társul. Az előbbi egy egész életre szóló munkát ad, de az utóbbit sem kifejezetten könnyű megszerezni. Mert - bár a cukorbajt sokan és nagyon régen vizsgálják - a diabétesz-kutatás a mai napig szolgál még az alapokat érintő újdonságokkal is. Néhány hete, 2022 januárjában a Cell Metabolism folyóiratban számoltak be kaliforniai kutatók arról, hogy találtak egy az inzulinéval párhuzamos vércukorszabályozó rendszert is a szervezetben. Egy hónappal korábban pedig a Nature adott hírt egy másik hasonlóan jelentős újdonságról. A Harvard Egyetem kutatói a "fabkin" felfedezéséről számoltak be. Ez egy olyan hormonhatású anyag, melynek szintje jelentősen magasabb úgy 1-es, mint 2-es típusú diabéteszben. Állatkísérletekben a fabkin blokkolásával megelőzhető volt mind a két fajta diabétesz kifejlődése..

TudástréningNyilván az még idő, amíg egy-egy ilyen tudományos eredményből gyógyszer lehet, tehát a napi-holnap terápiában még nem játszanak szerepet. De azt bizonyítják, hogy a diabétesz-tudomány lendületben van, azaz sosem állíthatjuk magabiztosan, hogy már minden fontosat megtanultunk e betegségről.

Az önképzés lehetőségei közé most besorol egy újabb, a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémiája is. A februárban induló sorozatban havi két előadással vezetik be az egyetem tanárai a hallgatóságukat az egészségmegőrzés-helyreállítás egy-egy részterületére. Bár ez nem kifejezetten a cukorbetegek továbbképző tanfolyama, de a témáival több olyan területet érint, mely számukra különösen érdekes lehet. Ilyen lesz például Arányi Zsuzsanna egyetemi tanár előadása a neuropátiáról, a perifériás idegek betegségeiről. Ez gyakori szövődménye a diabétesznek. Sokan ismerhetik a gyakorlatból az evészavarokat is, ezeket mint "a civilizációs zavarok mintapéldányait" fogja bemutatni Túry Ferenc egyetemi tanár az előadásában. Ezek mellett napirendre kerül ebben a szemeszterben például az alvás, ahogyan a függőségek is.

A februárban kezdődő előadássorozat járványálló lesz: nincs személyes részvétel, a nézők interneten jelentkezhetnek be. A bekapcsolódáshoz a szervezők előzetes regisztrációt kérnek, aminek lehetőségét innen érhetik el.

Az idei program meghirdetésével egyidejűleg elérhetővé tették a megelőző öt szemeszter anyagait is. A korábbi előadásokról készült beszámolókat, illetve az ott közzétett diasorokat itt találják. Viszont ha szívesebben néznének meg egy-egy előadást a maga teljességében, azt kiválaszthatják a sorozat videokönyvtárából innen vagy innen.

Itt, a régebbi anyagok között is találhatnak diabéteszközeli előadásokat, például Hegyi Pétertől a hasnyálmirigyről, Rosivall Lászlótól a veséről, vagy Hosszúfalusi Nórától magáról a cukorbetegségről.

(https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(21)00623-9)
(https://www.nature.com/articles/s41586-021-04137-3)