Tudás-terapeuták napja

November 14. a Diabétesz Világnapja. A nemzetközi szövetség (IDF) arra szokta használni november 14-ét és a környező időszakot, hogy felhívja a figyelmet egy-egy a cukorbetegek élete szempontjából fontos témára. S hogy a saját hangját felerősítse, ilyenkor arra biztat, szervezzenek szerte a világban rendezvényeket, akciókat az aktuális "fókusztéma" kitárgyalására. A közelmúltban így irányították rá a figyelmet például a család szerepére a betegség megelőzésében és menedzselésében, a nőket sújtó nagyobb kockázatokra, vagy éppen a diabétesz és a látásvesztés kapcsolatára.

AntiCovid-stratégiák A Nemzetközi Diabétesz Szövetség idén azért emel szót, hogy azok a nővérek kapjanak több támogatást és jobb képzést, akik segíthetnek az érintetteknek megtanulni együtt élni a cukorbetegséggel. Az idei témaválasztás egyébként igen illő kiegészítése az időzítésnek. A november 14-i Diabétesz Világnap mindig emlékeztet Frederick Grant Banting születésnapjára is. Neki az inzulin felfedezéséért lehet hálás a világ. Ezzel ő tette lehetővé (majd' száz évvel ezelőtt), hogy a diabétesz halálos ítéletből kezelhető krónikus betegséggé szelídüljön. Ám az, hogy e lehetőséggel ki hogyan tud élni, jórészt a saját életvezetésén múlik. Némileg leegyszerűsítve mondhatnánk úgy is, hogy a cukorbetegek hosszú, jó minőségű életéhez Banting munkája csak a lehetőséget teremtette meg. A diabétesz-edukátorok pedig adhatják hozzá e lehetőség kihasználásának képességét. Legyen az éppen praktikus tudás a táplálkozásról, az önellenőrzésről, a mozgásról, a stresszkezelésről, vagy akár lelki támogatás, amikor a betegen felülkerekedni látszik a csüggedés.

A civilizációs betegségek legfontosabb gyógyszere a több mozgás lenne. Ennek ellenére mint egy 2015-ös áttekintés mutatta - amit a MedicalOnline idézett - az USA orvosegyetemeinek többsége egyáltalán nem kínál a hallgatóinak a fizikai aktivitással kapcsolatos kurzust. Sőt 82%-ukat úgy is el lehet végezni, hogy a doktor egy árva szót sem tanult e témáról.

A hazai helyzet kevésbé látszik riasztónak, legalább is első pillantásra. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének 2018-as kutatása szerint ugyanis a betegek úgy érzik, hogy jó tájékoztatást kaptak az orvosuktól a mozgással kapcsolatban is. Ám az mégsem lehetett különösebben inspiráló, hiszen - ugyancsak e felmérés szerint - a diabéteszeseknek mindössze negyede végez rendszeres testmozgást.

Más adatok is utalnak arra, hogy az idei világnap alkalmából is szorgalmazott betegedukáció nem csak ott hiányozhat nagyon, ahol azt hangosan panaszolják az érintettek.

Dr. Barad Csilla Mária orvos-közgazdász a Corvinus Egyetemen készült - "A páciensek edukációval kapcsolatos magatartása" című - szakdolgozatában idézi a saját, Nagykáta környékén készült felmérését. Ott azt találta, hogy a diabéteszesek 60 százaléka még soha nem vett részt semmilyen cukorbetegséggel kapcsolatos oktatáson. "Ez az adat nagyon megdöbbentő, hiszen a többség esetében már legalább 15-19 éve diagnosztizálták a betegséget" - értékelte az eredmény.

Egy biztos, a szakápolók áldozatos munkájának köszönhetően az edukáción részt vett betegek önmenedzselése szilárd alapot biztosít a terápia hatékonyságának növeléséhez!

2020. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!