Tudás-szüret

A kristálycukor, a rizs, a száraztészta, meg a fagyasztott pizza évekig eláll, de aki igyekszik otthon jobban étkezni, az folyton küzdhet a hozzávalók romlékonyságával. A mediterránt közelítő értrend követése, a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzése és kezelése sokkal több figyelmet, gondosságot és tudást kíván. Különösen, ha valakinek e téren még etikai szempontjai is vannak: nem akar sok hulladékot "termelni", s különösen kerüli, hogy élelmiszert dobjon a szemétbe. Az utóbbi tisztes szokás, de nagy teher is. Sőt, lehet kifejezetten káros. Például ha a rendszeres túlevés egyik motivációjává válik: amikor a jóllakott ember csak azért eszik még néhány falatot, vagy éppen egy újabb tányérnyit, hogy azt ki ne kelljen dobni.

E helyzeteket is segít elkerülni, ha valaki ügyesen kezeli a friss, feldolgozatlan alapanyagokat, így a családja sosem kényszerül arra, hogy versenyt egyen a készlet romlásával. E tudás megszerzéséhez adott egy kis segítséget - mintegy mellesleg - a minap az élelmiszerhatóság (NÉBIH). Az ingyen letölthető útmutatójuk mellékletében rendszerezik az egyes gyümölcs- és zöldségfélék tárolásának legjobb stratégiáit. Gyakorlott háziasszonyok is találhatnak újdonságokat például azokban a táblázatokban, amelyek azt mutatják, hogy mely zöldféléket melyekkel együtt szerencsés tárolni. A társítástudomány egyik alapja, hogy más és más hőmérsékleten "érzik jól magukat", amíg az elfogyasztásukra várnak. Például ami jó a patisszonnak, az meleg a céklának, viszont túl hűvös a burgonyának. Hasonló okokból nem szerencsés egy helyen tárolni mondjuk a görög- és a sárgadinnyét sem, az utóbbi bő 10 fokkal hidegebb környezetet kíván, hogy ne romoljon.

A hűvös korántsem egyértelműen éltető. Az úgynevezett "hidegkárosodásra" érzékenyeknek nem kell megfagyniuk ahhoz, hogy romlani kezdjenek. Közülük például az édesburgonya biztonságos legalacsonyabb tárolási hőmérséklete 13, a sütőtöké és a paradicsomé 10, a paprikáé 7, az almáé 2-3 Celsius-fok.

Ám felgyorsíthatja a romlást pusztán a rossz szomszédság is. A zöldfélék etilénkibocsátása serkenti a környezetükben lévők érési/utóérési folyamatait. (Ezt használják ki például a tél elejére is még zölden maradt paradicsomok megérlelésére, amikor azokat leszedik, s néhány érett szemmel közös nejlonzacskóba zárják.) Ez a jelenség egy éléskamrában járhat kifejezetten katasztrofális következményekkel is, hiszen a határ nélküli érés maga a romlás. Vannak kiemelkedő etiléntermelők, mint a sárgabarack, az alma vagy a sárgadinnye, s vannak termények, melyeknek az etilén-érzékenysége haladja meg az átlagot, mint például a spenót, a kelkáposzta, a karfiol, a szilva és sokan mások. A társítástudomány, s a már említett letölthető táblázatok segítenek, hogy az "egymásra veszélyes zöldségeket" sikerüljön az éléskamrákban is biztonsággal elkülöníteni.

Az említett segédlet csak függeléke a NÉBIH szóban forgó útmutatójának, ám annak a főtémája is megérdemel egy kis figyelmet. A szerzők a tudatos élelmiszer-kezelés egy sajátos, s nálunk még új területéhez, a "másodszüretek" szervezéséhez nyújtanak módszertani segítséget. Ezek olyan alkalmak, amikor a gazdaságosan már nem betakarítható, de még fogyasztható zöldséget, gyümölcsöt önkéntesek gyűjtik be (a termelő jóváhagyásával), s olyanokhoz juttatják el, akiknek arra szükségük van. Ez egyrészt nyilvánvalóan értékmentés, ám e mellett jelentős értékteremtés is. Olyan közösségi elfoglaltság, aminek a haszna nyilvánvaló, megadja a jócselekedet érzését, s a részvételhez nem kell sem pénz, sem különösebb fizikai erő. Sőt, ahogy a szerkesztők felhívják a figyelmet, annak számára is kifejezetten jó kapcsolódás lehet ez a külvilághoz, akinek fogytán az ereje. Mint írják, nem csak a nagyüzemekben, farmergazdaságokban lehetnek leszedetlenül maradó gyümölcsfák, bokrok, hanem akár idősebb emberek kiskertjeiben is, akik maguk már nem bírnak a terméssel, de szívesen vennék, ha lenne valami haszna. Az is egy szokásos eljárás, hogy az önkéntesek a betakarított és feldolgozott termény egy részét visszajuttatják a tulajdonosnak, míg a többi megy a rászorulóknak. Az ilyen munka persze sok szervezést, helyi előkészítést kíván. Aki ilyesmire nem lát semmi esélyt a lakóhelyén, az is bekapcsolódhat a mozgalomba. A SavingFood („ÉtelMentés”) projekt honlapján toboroznak másodszüretre kész önkénteseket is.

2019. szeptember

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!