Accu-Chek

Tömegszelídítés

A közelmúltban ötpontos ajánlást tett közzé a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET). Ezzel azokat kívánják segíteni, akik a normál testsúlyuk megtartásáért vagy éppen annak visszanyeréséért harcolnak. Az apropót a testület számára az OECD legutóbbi jelentése szolgáltatta, miszerint a fejlett országok "elhízottsági versenyében" hazánk lett Európa bajnoka. Nálunk a felnőttek között 30% a kórosan kövérek aránya, ám mintegy kétszer annyian küzdenek több-kevesebb felesleggel. S ha az érintettek száma nem is nő jelentősen mostanában, ám a helyzet mégis romlik, mert a honi túlsúlyosok egyre kövérebbek. S ez egyre több szövődményt, életet keserítő panaszt és mind nagyobb egészségügyi kiadásokat is hoz magával. Ahogy Halmy Eszter, a MET ügyvezető elnöke vette számba a MedicalOnline cikkében: mintegy húsz betegséget tartanak nyilván a krónikus elhízás lehetséges következményeként, közöttük a leggyakoribb halálosakat.

Ugyan a tudós testület öt tanácsa sem ígér könnyű megoldást, de azt szépen összefoglalja, hogy hányféle módon veszélyeztetheti az ember a maga testtömeg-egyensúlyát. S ezzel persze azt is számbaveszi, hogy milyen sok eszköz van a kezében akkor is, ha azon javítani akar. Nem csak a mértékletesebb és változatosabb étkezés, meg az aktívabb életvitel számít, hanem a jobb alvás, a ritmusosabb életvezetés, a konfliktusok korai oldása, az élmények keresése, illetve a mérgek és stimulánsok lehetőség szerinti kerülése is segíti, hogy ki ki tartósan a maga súlyánál lehessen.

Van persze, amikor az életvitel öntevékeny igazgatása már nem feltétlenül elég. Egy ilyenre, a táplálkozási zavarok egy eddig kevéssé ismert változatára hívta fel a figyelmet a minap a Semmelweis Egyetem honlapján dr. Babusa Bernadett, a Magatartástudományi Intézet adjunktusa. A "falászavarok" több szempontból is eltérnek a klasszikus evészavaroktól. Például míg az anorexia vagy a bulimia jellemzően a fiatalabbakat és a nőket érinti, addig a falásrohamok inkább a 30-40-eseknek és a még idősebbeknek, illetve nagy arányban a férfiaknak okoznak problémát. E betegségnek az is sajátossága, hogy az érintettek kevésbé aggódnak a testsúlyuk és az alakjuk miatt, ezért a nagy zabálásokat sem követi kompenzáció. Nincs se önhánytatás, se fokozott sporttevékenység, így - a szakpszichológus tapasztalata szerint - az érintettek csaknem fele túlsúlyos lesz.

Társaságban a falászavarosok is általában csak annyit esznek, mint a többiek. A kontrollálatlan evésrohamok többnyire akkor jönnek, amikor egyedül vannak, gyakran este, éjszaka. Mivel náluk ilyenkor sem alakul ki a teltségérzés, akár a rosszullétig is túleszik magukat.

Az egyes falásrohamokat kiválthatja sok minden: stressz, szorongás, depresszió, vagy a negatív érzelmekkel való napi küzdelem is. A betegség mögött biológiai és pszichés okokat egyaránt sejtenek, így a lehetséges kezelés is összetett. Lehet benne szerepe az egyéni vagy csoportos pszichoterápiának, gyógyszernek, s akár testsúlycsökkentő programnak is. Ehhez persze fel kell ismerni, hogy az adott esetben nem egyszerű falánkságról van szó, ám ez a jelek szerint túl ritkán sikerül. Ahogy dr. Babusa Bernadett is megjegyezte, az evészavarosokkal többnyire már csak akkor találkozik a szakember, amikor a másodlagos panaszok is megjelentek. Lehetnek azok már komolyabb pszichés problémák, ahogy a túlsúly miatt megemelkedett vérnyomás, mozgásszervi bajok, vagy akár diabétesz is.

2018. december

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!