Támasz a télben

Bár az egyetemisták ilyenkorra már kipipálhatták, az emberek immunrendszere számára még februárban is tart a vizsgaidőszak. A járványfigyelő szolgálat adatai szerint - a karácsonyi megtorpanás után - január végére újra nekilendült az influenza, s fertőz még mellette most két további légúti nyavalya is: a Covid- és az RSV-vírus. Bár a legjobb immunrendszer sem tudja megakadályozni a megfertőződést, de azért sokat tehet, hogy - ha már bekövetkezett - viszonylag könnyen birkózzon meg a bajjal a szervezet.

Támasz a télbenAz immunrendszer "feljavítása" ezért - különösen a járványos időkben - komoly csábítás, törekszenek is ennek kihasználására a kereskedők. Egy nemzetközi piackutató, az Innova Market Insights adatai szerint, 2020-ban a piacra kerülő új élelmiszerek közül minden ötvenedik gyártója azt állította, hogy a terméke jótékony hatással van az immunrendszerre. Ez az arány mintegy 70 százalékos növekedést mutat az öt évvel korábbi állapotokhoz képest.

Az ígért jótékony hatás magyarázatául legtöbbször vitaminok vagy ásványi anyagok hozzáadását, esetleg valamilyen egzotikusabban hangzó alapanyag felhasználását említik a gyártók. A különféle étrend-kiegészítőket reklámozók gyakran beszélnek egyenesen az immunrendszer "megerősítéséről", amire viszont már az egészségügyi szakemberek is érzékenyen reagálnak. Elsőként azzal, hogy a gyakran emlegetett "immunerősítés" valójában inkább csak fikció, de biztosan nem kívánatos cél. Ahogyan Felek Mihály dietetikus fogalmazott a Qubit-nek: "ha az immunrendszerünk 'erősebben' működik, az nagyon komoly betegségekhez vezet, ilyen egy anafilaxiás sokk vagy az autoimmun betegségek". Az immunrendszerünket felerősítés helyett "egyensúlyban kell tartani" - állítja a szakember. Ez pedig - mint máshonnan is tudhatjuk - nem kíván vegyipari csúcstechnikát, csak olyan egyszerű dolgokat, mint például a megfelelő étkezés, az elegendő mozgás és pihenés. Ha ezek valamelyikének hiánya esetleg rontja is az immunrendszer működését, az nem jelenti azt, hogy a két-háromszoros pótlása valamifajta csodás és a rátöltéssel arányos javulást tudna okozni. Ez áll az oly sokszor emlegetett vitaminpótlásra is.

A Semmelweis Egyetem honlapja tavaly [2022] novemberben az éppen divatos, extrém-dózisú vitaminpótlások kapcsán megszólaltatta Takács Istvánt, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatóját is. Ő ott arról beszélt, hogy egyes betegségeket leszámítva nincs is szükség külön vitaminpótlásra. "Magyarországon kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még a téli időszakban is hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz." A hagyományos bevitel mellett szól szerinte az is, hogy „ekkor a szervezet maga 'választja ki' és szívja fel a számára szükséges tápanyagokat, melyekhez nem izolálva jut hozzá, így szinergikus hatások is segítik a hatékonyabb beépülést".

Egyetlen kivételt említett, a D-vitamint, amit - tapasztalatok szerint - a mi éghajlatunkon pótolni kell a napfényhiányos őszi-téli időszakban. Azt egy korábbi vizsgálatból tudhatjuk, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége legkésőbb tavaszra D-vitamin-hiányos lesz. Ennek elkerülésére az egészséges felnőtteknek napi 2000 NE (nemzetközi egységnyi) pótlást ajánlanak, az elhízottaknak pedig ennek a dupláját. Ez utóbbi alátámasztására friss eredményekkel szolgált az az amerikai vizsgálat, amelyet 2023 januárjában ismertetett a JAMA Network Open. Deirdre K. Tobias és munkatársai a D-vitamin-pótlás hatásosságát vették górcső alá, miután egy korábbi vizsgálat azt már kimutatta, hogy túlsúlyos embereknél gyakoribb az alacsony kalciferol-szint. Az új tanulmány azt firtatta, hogy van-e ilyen különbség a napi 2000 NE-s pótlás hatásában is? Ennek során azt találták, hogy a túlsúlyos emberek szervezete "tompábban reagál" a bevitt többletvitaminra. A két éves megfigyelési időszak végére náluk ugyanaz a mennyiség kevésbé javította a D-vitaminszinttel is kapcsolatos élettani mutatókat. S ez a különbség nem csak a mostanihoz hasonló járványidőszakokban jelent hátrányt, hiszen a D-vitaminéhség nem csupán a fertőzések leküzdésének képességét rontja, hanem sok más mellett növelheti az inzulinrezisztenciát, segítheti az érelmeszesedést, gyorsíthatja a csontozat gyengülését is.