Támad a zsír!

Egészen meglepő helyről érkezett vészjelzés minap a világméretű elhízásjárvány terjedéséről. A 444.hu az USA Védelmi Minisztériumának augusztusi orvosi jelentéséből idézett adatokat, miszerint már a világ legerősebb hadseregében is egyre több a túlsúlyos harcos. Az aktuális számoknál talán még riasztóbb, hogy milyen gyorsan romlik a helyzet. Még az igencsak aktív életet élő tengerészgyalogosoknál is ma már 8,3% a túlsúlyosok aránya, ami 8 esztendeje még csak 2,3% volt. A szárazföldieknél ma 17,4% (a korábbi 6,4% után), a légierőnél 18,1% (a 2011-es 9% helyett). Ez már a hadsereg vezetőit is annyira aggasztja, hogy különféle módszerekkel igyekeznek jobb táplálkozásra is ösztönözni a katonákat. Néhol a kantinokban salátabárok mögé "dugják el" a hamburgerek és sültkrumplik lelőhelyeit, máshol színkódokkal jelölik a javasolt, illetve a kerülendő ételeket. De az egyensúlykeresés más eszközeit is bevetik. Mint ahogyan a lap említi: 24 órás nyitvatartást rendeltek el a bázisok edzőtermeiben, s az új táborok telepítésénél már arra is törekszenek, hogy minél több sétára ösztökéljék a harcosokat.

Az elhízáshelyzet a tengeren innen sem kevésbé fenyegető. A BBC hírportálja idézte azt a kutatást, miszerint 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya a szigetországban. S az utolsó adatok szerint már a felnőttek 64 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott. A Brit Pszichológiai Társaság - MTI által is idézett - jelentése annak érdekében emelt szót, hogy az eredményes súlycsökkentés érdekében óvakodjanak az elhízottak megszégyenítésétől. Ugyanis az az érintetteknél inkább csak kudarcérzéshez és még több evéshez vezetne. Ahogy hangsúlyozzák: nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást! Nem attól látszik az napjainkban felülkerekedni, hogy ez emberekből egyszer csak kiveszett az önvédelemhez szükséges motiváció. Azok vannak veszélyben - nem számítva az örökölt személyes adottságokat -, akiknek az életét olyan társadalmi, iskolai és munkakörülmények alakítják, amely elősegíti a túlevést, illetve az inaktivitást. A brit pszichológusok azért sem pártolják az elhízás betegségnek minősítését, mert az elterelné a figyelmet arról, hogy a körülmények, illetve a személyes magatartás megváltoztatása lehetne az eredményes "gyógymód".

A JAMA Pediatrics szakfolyóirat egy szeptemberi közleménye példát is mond a hízással veszélyeztető környezetre. A bostoni kutatók tanulmánya, melyet a MedicalOnline idézett, a tinédzserek napirendje, és elhízása között mutatott ki kapcsolatot. Azt találták, hogy a biológiai ritmus és a napi tevékenységek ritmusának eltolódása (a szociális jetlag) határozottan segíti a zsír lerakódását a szervezetben. Ezt az "éjjeli bagoly" típusú kamaszlányoknál sikerült leglátványosabban kimutatni. (Nyilván nem független attól, hogy a hosszabbra nyúló esti aktivitás és a nehezebb ébredés gyakran jár együtt több, illetve kalóriadúsabb étkezéssel.) Náluk azt találták, hogy a szociális jetlag minden egyes órája átlagosan a haskörfogat 1,2 centiméteres, míg a testtömegindex 0,45 kg/m2-es növekedésével járt együtt.

Ez az eredmény is amellett szól, hogy hasznos lenne az iskolakezdést későbbre tolni, így hagyni több lehetőséget a természetes ébredésre a tinédzsereknek. A MedicalOnline idéz egy tanulmányt a Science Advances folyóiratból is, ami azt igazolta, hogy miután a Seattle-ben 8-ról 9 órára tették az iskolakezdést, a diákoknak nem csak az alvásideje nőtt, hanem a tanulmányi teljesítménye is javult.

Magyarországon erre még alighanem várni kell. Addig azzal vigasztalódhatnak a kamaszok és a szüleik, hogy október 27-én vége a nyári időszámításnak, s az óravisszaállítással is csökken egy cseppet a szociális jetlagjuk.

2019. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!