Süssön karcsún!

A Kicsi Gesztenye lett idén Magyarország Cukormentes Tortája, ám receptjét az ipartestület cukrászai az év végéig megtartják maguknak. Így ez több szót nem is érdemel. Nem úgy, mint a házicukrászok számára kiírt pályázat, amire még szeptember közepéig nevezhetnek saját kreációikkal. Ez a verseny immár nyolcadik éve biztatja arra az "amatőröket", hogy találjanak ki olyan új desszerteket - cukor és fehérliszt nélkül - amelyek beilleszthetők az egészséges étrendbe, s akár cukorbetegek is fogyaszthatják azokat. Tavaly például a Körtés csokoládémousse torta lett a fődíjas, ez szeletenként 14,2 g szénhidrátot, illetve 277 kcal energiát tartalmaz.

Magának a versenynek a születését talán Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus indokolta meg legtömörebben, amikor felidézte: "Az édes íz szeretete, sokunkat a csecsemőkortól, egy életen át elkísér. Miközben eszünkkel már tudjuk, hogy a finomított cukor és a 'fehér' liszt nem szolgálja egészségünk megőrzését, mégis nehéz ellenállni a belőlük készült, lelkünket is simogató ízeknek. De, lehet egészségesebb is, ami finom."

A zsűri által követendőnek tartott irányt még pontosabban fogalmazta meg a sokszoros bíráló, Mautner Zsófia: "Azokat a tortákat kedveltük inkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát mutatnak.” Azt, hogy nem valamiféle kényszerű helyettesítőket, "jobb híján" fogyasztandó nassokat keresnek, azt Soltész Erzsébet dietetikus is megerősítette. Ő egyben azt is jelezte, nem is olyan egyszerű ennek a követelménynek megfelelni: "kihívást jelent úgy elkészíteni ezeket az édességeket, hogy ízélményben, textúrában se jelentsen kompromisszumot a hozzáadott cukor és finomított liszt elhagyása".

Van azért más megszorítás is: azért, hogy az eredmény nyugodtan beilleszthető legyen bármilyen egészségbarát étrendbe, megkövetelik az adalékok, ízfokozók, mesterséges édesítők és tartósítószerek mellőzését is. A cukorhelyettesítők közül is - a sztívián kívül - csak két cukoralkoholt, a xilitet és az eritritet tolerálják.

A verseny legnagyobb erénye, hogy mindig kiadnak hozzá egy ajánlott alapanyaglistát is, ezzel az is nyerhet, aki nem is akar versenyezni, ugyanis sok ötletet lehet meríteni belőle. Az alapanyagok sokfélesége, a párosítások színessége hamar lecsalogathatja a kísérletezőt a cukrászati sablonok vonaláról. S az új ízeket általában a családban pályázat nélkül is meghálálják. Különösen, ha valami édes kerül az asztalra, s még különösebb lelkiismeretfurdalást sem kell érezni, ha az ember eszik belőle egy kövérebb szeletet.

2019. augusztus

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!