Accu-Chek

Sikértelen diéták

Néhány napja [2018 augusztusában] a magyar sajtón is végigfutott a hír, hogy kínai tudósok szerint a gluténmentes diéta növeli a diabétesz kockázatát. A Diabetologia című folyóiratból idézett tanulmányban mintegy kétszázezer amerikai polgár étrendjét elemezték egy bő két évtizedes periódusban, s kiértékelték annak a hosszútávú következményeit. Azt találták, hogy akiknél nagyon csekély volt a napi gluténbevitel, azoknál megnövekedett a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a veszélye. Korábbi tanulmányokból pedig azt is lehet tudni, hogy a viszonylag bő gluténfogyasztás jótékonyan hat, mivel csökkenti a vér zsírtartalmát, s a vérnyomást is.

A glutént a magyarok régről sikér néven ismerik, - ez a búza, a rozs, valamint az árpa magjában megtalálható fehérje - s tudják, hogy ennek a víz- és gázelnyelő képessége miatt lehet egyes lisztekből lazább/rugalmasabb belű kenyeret sütni. Azt is tudjuk, hogy száz ember közül általában egy érzékeny a gluténra, ami a vékonybél gyulladásos panaszaival járhat. Esetükben indokolt e számukra provokatív fehérje gondos elkerülése, az ő diétájuk tehát a terápia része.

Csakhogy sokkal többen élnek gluténmentes diétán, mint ahányan valóban cöliákiások. Ez az étrend valósággal divatba jött, akár csak azért is, mert sokan így könnyebbnek gondolják a testsúlyuk kézbentartását. Például az USA-ban 2009 és 2014 között megháromszorozódott azok száma, akik igyekeznek gluténmentesen étkezni. Van olyan becslés is, mely szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek több, mint 12 százaléka gluténkerüliő.

Ami azt is jelenti, hogy a most publikált kutatási eredmény igencsak sokaknak lehet rossz hír. Bár nem teljesen új. Már tavaly tavasszal beszámolt a Telegraph a Harvard Egyetem egy kutatócsoportjának hasonló munkájáról. Abban 30 ezer orvos 30 évnyi egészségügyi adatából vontak le következtetést, s lényegében ugyanarra az eredményre jutottak: az alacsony gluténfogyasztáshoz fokozott diabéteszkockázat társul.
Ennek ellenére aligha arról van szó, hogy maga a glutén védené valahogy az embert a cukorbetegségtől. A mindkét vizsgálatban résztvevő Geng Zong az eredményt úgy magyarázta, hogy a glutént kerülők legtöbbje ezzel nagyon fontos rost és mikrotápanyag-forrásokat is megvon magától, s valójában ezek hiánya növeli a diabéteszkockázatot. Azt javasolta, hogy aki nem cöliákiás, az ne a glutént kerülgesse, hanem egyen tartalmasan: sok zöldséget, meg gabonalapú rostos ételeket.

Ezt támasztja alá az az ugyancsak tavalyi amerikai kutatás is, amely - kereken 110 ezer egészségügyi dolgozó adatait feldolgozva - a szívbetegségek szempontjából vizsgálja e témát. A következtetés ott is az lett, hogy az érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából nincs előnye a gluténfogyasztás csökkentésének. Viszont a gluténkerüléssel - mivel a helyettesítő élelmiszerek legtöbbje nem teljes értékű - válhat olyan hiányossá a táplálkozás, ami már a szív- és érrendszer védelme szempontjából is hátrányos.

2018. szeptember

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!