Őrkutya

Három esztendeje még csak távoli kuriózum volt, a Fox News híre Jediről, a fekete labradorról, aki hipoglikémiás roham esetén éjjel is riasztja 7 esztendős cukorbeteg kisgazdája szüleit. E fontos szolgálatról akkor a kisfiú anyja, Dorrie Nuttal a Facebookon is beszámolt, hatalmas visszhangot keltve. 380 ezer lájk, 34 ezer hozzászólás, 187 ezer megosztás jelezte, hogy a közönség átérzi, hogy miféle súlyos szorongásokkal küzdhetnek az 1-es típusú cukorbetegséggel élő kisgyerekek szülei.

Akkoriban Magyarországon még csak epilepsziára kiképzett rohamjelző kutya dolgozott, olyan sem túl régen. A Kutyával az Emberért Alapítvány beszámolója szerint az első ilyen 2012 végén vizsgázott, s léphetett hivatalosan szolgálatba.

Nagy Lajos, az Aura Segítő Kutya Alapítvány vezetője egy lapnak a kutyák különös érzékenységével magyarázta, hogy miért lehetnek jó rohamjelzők, sőt olykor előre jelzők. Ugyanis olyan apróbb változásokat is észrevesznek a gazdájukon - legyen szó a légzése üteméről, a hangszínéről vagy testszagáról - melyeket a többi ember nem észlel.

Így "működik" az első hazai diabétesz-rohamjelző kutya is, Keksz, aki kétéves kiképzés után idén [2019] nyár elején tett sikeres vizsgát. A törpeuszkár egy 6 éves kislány mellett lépett szolgálatba, s mint hivatalos segítő kutya vele fog járni az iskolába is. A munkára való felkészítéshez a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület - mint a honlapjukon írják - külföldi módszereket honosított, s ötvözött a befogadó család igényeivel. Az utóbbi azért is fontos volt, mert rohamjelző kutyát csak a gazdája mellett, vele együtt lehet kiképezni. Kekszet úgy trenírozták, hogy a kislány nyálmintáit szagolgatva kellett felismernie, ha alacsony volt a vércukorszintje. S akkor bocsátották vizsgára, amikor a családi környezetben már magától jelezte - legtöbbször előre - a vészes vércukorsüllyedést.

Siklóssy-Kókay Zsófia a Növekedés.hu-nak beszélt arról, hogy a lánya és a családjuk élete sajátosan egybefonódott a kontrolleszközök rohamos fejlődésével. Ám nincs az a biztonság, amit egy 1-es típusú diabéteszes kisgyereknél ne lehetne tovább növelni. Mint mondta, Keksz már néhány perccel korábban is jelezheti a várható vércukorváltozást. Mindennél többet jelent, hogy "van még valaki, aki rajtunk kívül is felügyel, vigyáz Hangára" - nyilatkozta a kislány édesanyja.

Keksz belépésével egyből 50%-kal nőtt itthon az aktív, vizsgázott rohamjelző kutyák száma, ugyanis rajta kívül csupán két epilepszia-specialista áll szolgálatban.

2019. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!