Olykor ugat a tükör

Sok kutatás igazolja, hogy az állattartás segítheti az ember egészségét - például stressz- vagy vérnyomáscsökkentéssel - de ritkán esik szó arról, hogy e kapcsolat valójában kétirányú. Utóbbit igazolja a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása, amelyről a Preventive Veterinary Medicine című folyóirat számolt be 2019-ben. Ők arra jutottak, hogy a kutyák "alakja" elég jól tükrözi a gazdáik alkatát. Azaz, a túlsúlyos-elhízott gazdák kutyái kétszer akkora eséllyel elhízottak maguk is, mint a normál súlyú gazdával élők. Ez az összefüggés nem is igazán meglepő, ha arra gondolunk, hogy a kutyák mozgáslehetőségeit és táplálkozását is jórészt a gazdáik napi rutinja és életszemlélete határozza meg. MTI erre idézett egy példát is Charlotte R. Bjornvad professzortól, a tanulmány vezető szerzőjétől: "Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak." Utóbbi pedig - tehetjük hozzá - állatnál, embernél egyaránt az irracionális kalóriafogyasztás melegágya.

Olykor ugat a tükör Egy másik, friss kutatás ugyancsak erre a kapcsolatra világít rá, de az eddigiekhez egy - az emberek számára fontos - további felismerést is hozzátesz. Beatrice Kennedy és munkatársai az Uppsalai Egyetemről kutyákat, macskákat és gazdáikat vizsgálták. A British Medical Journal folyóiratban 2020 decemberében publikált eredményeik szerint a cukorbeteg kutyák tulajdonosainak 38%-kal nagyobb az esélye a diabéteszre, mint az egészséges kutyák gazdáinak. Ez az eredmény nyilván arra utal, hogy azok a - sokban közös életkörülmények -, amelyek a kutyát megbetegítették, fenyegetik a gazdát is. Itt is kézenfekvő a kevésbé kontrollált táplálkozásra és a kevesebb fizikai aktivitásra gondolni. Az utóbbi meghatározó szerepére utal, hogy a macskák esetében az állatok esetleges cukorbetegségéhez nem társult a gazdák nagyobb diabéteszkockázata. Ez azzal függhet össze, hogy a macskák napi mozgása, fizikai aktivitása kevéssé emberfüggő. Ők sokszor "saját jogon" lusták, míg a kutyákat inkább az emberük szokásaihoz való kényszerű igazodás szoktatja/szorítja az egészségesnél kevesebb mozgásra. Egy kutya diabétesze a kutatás vezetője szerint fontos figyelmeztetés: annak a jelzése, hogy valami nincsen rendben a család életvitelével.

Egyébként a családok elhízás elleni küzdelmét nem csupán mozgásra ösztönzéssel segíthetik a kutyák. Ezt bizonyította az Albertai Egyetem munkatársainak egy húsz esztendőt átölelő vizsgálata, amiről az Orvostovábbképző Szemle Online számolt be 2017-ben. Abban azt találták, hogy, ha a kisgyermekek időben találkozhatnak a háziállatok antigénjeivel, s bizonyos bélbaktériumaival, akkor az védheti őket egyes későbbi betegségektől. Így a megfigyelt kutyatartó családok gyerekeinél sokkal kevesebb volt az asztma, illetve más allergiás betegség, valamint az elhízás, mint az állatok nélkül felnövőknél.

2021. január

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!