Accu-Chek

Miért fontos, hogy megbízható vércukormérőt használjunk?

Napjainkban a termékek, szolgáltatások minőségének megbízhatóságát az ún. ISO minősítések megléte biztosítja a vásárlóknak. Mindenki hallott már róla, de mit is jelent ez? Az ISO vagyis a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet rövid neve a görög egyenlő (iso) szóból ered.

A szervezet számos nemzetközi szabványt meghatároz, és ezek betartását rendszeresen ellenőrzi. Célja, hogy olyan termékek és szolgáltatások kerüljenek el a fogyasztókhoz, amelyek időről időre képesek a vevők minőséggel kapcsolatos követelményeit kielégíteni.

Léteznek olyan termékek, amelyek esetében a pontosság kiemelkedő jelentőségű. Az egyik ilyen termék, a vércukor-önellenőrzés szerves részét képező vércukormérő készülék is.

A mérési adatok pontossága nemcsak alapvető elvárás, de létfontosságú is a gyógyászati segédeszközök esetében, ez ugyanis megmutatja, hogy a kapott vércukorértékek mennyire használhatók fel a cukorbetegek anyagcseréjének ellenőrzése során. A pontatlan eredmények félrevezethetik mind a gép használóját, mind a kezelőorvost. A helytelen terápiás döntések pedig ronthatják a cukoranyagcserét.

A minőségi gyártók folyamatos minőségbiztosítási protokolljai biztosítják, hogy a vércukormérő készülékek technikai paraméterei folyamatosan megfeleljenek az ISO 15197 előírásainak.

Azonban egy közelmúltban publikált közleményben*, független vizsgáló által elvégzett mérések alapján 34 vizsgált készülékből csak 27 felelt meg az ISO alapelőírásainak, holott minden készülék rendelkezett az említett minősítéssel. 2013-ban új szabványt vezettek be (ISO 15197:2013), amely szigorúbb kritériumokat állít a vércukormérő készülékek gyártói elé, mint a korábbi szabvány, azonban ennek az új kritériumrendszernek is a bevizsgált készülékek mintegy fele (34-ből 18) felelt csupán meg*.

A vizsgálatban részt vett 34 vércukormérőből a Roche által gyártott összes Accu-Chek készülék megfelelt az új ISO szabvány (15197:2013) elvárásainak is; így a hazánkban kapható Accu-Chek Active és Accu-Chek Performa vércukormérők. Ennek köszönhetően az Accu-Chek Active és Accu-Chek Performa készülékeket minden diabéteszes betegcsoport biztonsággal használhatja, köztük 1-es és 2-es típusú – inzulinnal kezelt, terhességi cukorbeteg, valamint szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy diétával kezelt cukorbetegek is.

Vércukormérő vásárlása előtt, de abban az esetben is, ha már megvettük a készüléket, tanácsos megbizonyosodni arról, hogy a mérőnk valóban pontos és megbízható vércukorértéket mutat-e, más szóval nyugodt szívvel rábízhatjuk-e egészségünket.

Bővebb információ: 06-80-200-694


*Freckmann et al., J Diabetes Sci Technol. 2012 Sep 1; 6(5):1060-75.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!