Mi legyen a karácsonyi menü?

Mifelénk alighanem a karácsony a családi hagyományok legstabilabb őrzője. Az ünnepi rítusok, a fenyő vagy a lakás feldíszítése, s különösen a háromnapos rokonjárás számtalan alkalmat kínál a generációkat átfogó szokások felelevenítéséhez. A családi asztal körül ilyenkor olyanok is összejönnek, akiket a mindennapok messzebbre sodortak, s évente talán csak egyszer látják egymást.

Talán nincs is két teljesen egyforma karácsonyi menüsor, de vannak slágerételek, amelyek sok családban kerülnek az asztalra ilyenkor. Így emlegetik mások mellett a töltöttkáposztát, a halászlét, a rántott pontyot, a gesztenyés pulykát, az orjalevest meg a disznótorost, s persze az édességek seregét: a gubát, zserbót, bejglit... Némelyik közülük a tradícionális honi paraszti ételeket idézi fel, más valamely "újabb keletű" városias konyhadivatot. Az sem nagyon számít már, hogy némelyik német, más meg francia, illetve angol forrásból fakadva vált hagyományosan magyarrá. Melléjük a mágiák világából is érkeztek bőven slágerételek az ünnepi asztalra. Az alma, a mák, a dió, a lencse, a bab vagy éppen a sütőtök fogyasztásának varázserőt tulajdonít a hagyomány. Ezek hozhatnak szerencsét, segíthetnek a szerelmi ügyekben, s óvják az egészséget. (Bár az előbbieket egyelőre nem erősíti meg a tudomány, az utóbbit a dietetikusok is erősen vallják.)

Mindezek mellett ott vannak a karácsonyi menükben azok a - jobbára édességek - amelyek receptjét még a nagymama hagyta a családra, aki azt - úgy tudjuk - a saját ükanyjától örökölte. Talán ezek a legkedvesebb, legszemélyesebb fogások ilyenkor a család asztalán. Lehet, hogy nem túl modernek, talán már túl zsírosak és édesek is a mai ízlésnek, de szép gesztus, hogy odakerülnek a többi mellé, választéknak. S talán az a legfontosabb, hogy miként választhatók, éppen úgy elkerülhetők is legyenek!

Karácsonyi menüt szerkeszteni látszólag egyszerű, hiszen szinte mindent készen ad hozzá a tradíció. Csakhogy a hagyomány nem ismer sem mértéket, sem személyes szükségletet. Ezeknek csak a háziasszonyok/háziférfiak tudatos menütervezése nyithat utat. S karácsonykor különösen jó, ha ezt el is végzik. Enélkül ugyanis szinte garantált a túlevés. A tradicionális receptek legtöbbje még egy olyan világra született, amelyben az ünnepi asztal a hétköznapi nélkülözésekért is hivatott volt kárpótolni a köré gyűlt családot. Nem csoda hát, hogy annyi zsíros, meg cukros energiabombát kínáltak ilyenkor. Bár az életkörülményeink sokat változtak, ez az örökség megmaradt. S minél nagyobb a család, minél több rokon fordul meg az ünnepi asztal körül, annál többször okozhat ez gondot. Annál nagyobb az esélye, hogy lesznek köztük, akik a hétköznapokon már "másképp esznek". Lehet, hogy az egészségi állapotuk, például egy diabétesz vagy túlsúlyuk kényszeríti őket diétára. De lehet, hogy egyszerűen csak az egészségük védelmében szednek kevesebbet, választanak valami kímélőbbet, ha lehetséges. S éppen e lehetőség megteremtésében segíthet sokat a házigazda, amikor a menüt tervezi. Ahogy rajta múlik, hogy ne tukmáljon ételt senkire, úgy ő teremtheti meg a "menekülő utakat" is a vendégeinek, amikor olyan fogásokat (is) készít, amelyek akár egy diétába is beleférnek. Az sem nagy baj, ha ezeket nem valami "családi karácsonyi recepttár"-ból veszi. Ugyanis nem lesz ez más, mint figyelem és gondoskodás. Annál pedig nincs is jobb családi hagyomány!

2019. december

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!