Meleg helyzetek

Az emberek hajlamosak alábecsülni a hőség hatását a szervezetük működésére. Holott már a szolidabb hőhullámok is - miként egy friss amerikai vizsgálat bemutatta - érzékelhetően rontják a szellemi teljesítményt. Mintegy tízmillió diák vizsgaeredményét vetették össze az időjárással, s éghajlattól függetlenül azt találták, hogy a melegebb időszakokban gyengébb volt a tanulók teljesítménye. A bbc.com beszámolója szerint arra jutottak, hogy az évi középhőmérséklet minden fél százalékos emelkedése egy százalékkal rontotta a tanulmányi eredményt. A legmeglepőbb talán az volt, hogy e negatív hatás már a 21 Celsius-fokos hőmérséklettől észlelhető volt. 32 fok felett pedig kifejezetten gyorsult a hanyatlás.

Vannak - ilyenek például a diabéteszesek -, akik számára sokkal nagyobb egy-egy hőhullám tétje. Meleg időben a megszokottól eltérően viselkedhet az ember vércukorszintje, ami már önmagában is indokolhatja a méréssel való gyakoribb ellenőrzést. A szorosabb kontroll mellett szól az is, hogy az extrém eltérésekre utaló egyes testi tünetek ilyenkor nem különösebben megbízható jelzések. Például az izzadás vagy a fáradékonyság oka épp úgy lehet egyszerűen maga a hőség, mint a túl magas vagy éppen a túl alacsony vércukorszint. Ráadásul az utóbbira - tapasztalat szerint - ilyenkor nagyobb is az esély: az anyagcsere felgyorsulása, illetve az inzulin jobb hasznosulása miatt a fizikai megterhelések könnyebben lökhetik túl mélyre a cukorszintet. Ezért is javasolják a diabéteszeseknek, hogy a napi sportjukat ilyenkor időzítsék a hűvös órákra vagy keressenek a mozgáshoz légkondicionált tereket. Szükségük lehet arra is, hogy a gyógyszerelésüket, illetve az inzulinadagjukat az orvosukkal igazítsák hozzá a nyári időjáráshoz.

Olyan cukorbetegek számára, akiknél már jelentkeztek bizonyos szövődmények, még a meleggel való egyszerű megküzdés is nehezebb lehet. Például a neuropátia maga is hozzájárulhat a hőháztartásuk felborulásához, mivel az idegek károsodása lehetetlenné teszi a normális izzadást. Ezzel pedig a test a legfőbb hűtőeszközét veszíti el.

Néhány esztendeje a Mayo Klinika vizsgálta a phoenixi diabéteszesek hőség-tudatosságát, miután azt tapasztalták, hogy a melegebb időszakokban sokkal többen kerülnek közülük kórházba, illetve szorulnak sürgősségi ellátásra. Mint akkor a MedicalOnline beszámolt róla, a felmérésben azt találták, hogy sokan ilyenkor sem a gyógyszereikre, sem önmagukra nem figyelnek eléggé. Azt ugyan a megkérdezettek háromnegyede tudta, hogy az inzulinjának árt a magas hőmérséklet, de arról csak kétötödüknek volt fogalma, hogy a tablettás diabéteszgyógyszereket is óvni kell kánikulában, ahogy a vércukormérőket is. Különben romlik a hatásuk, illetve a pontosságuk.

A betegek ötöde önmaga védelmében sem tett semmilyen óvintézkedést, amíg a hőmérséklet el nem érte a 38 Celsius-fokot. Amit részben az is magyarázhat, hogy a megkérdezettek fele nem volt tisztában a hőindex jelentésével sem. Ez az a mutató - ami miután figyelembe veszi a levegő páratartalmát is - sokkal pontosabban figyelmeztet a szervezetet érő veszélyes terhelésre, mint pusztán a külső hőmérséklet. Ahogy a kutatásban is utaltak rá, párásabb időben - mivel nehezebb a hőleadás - már akár 28 Celsius-fokon is előfordulhat a szervezet túlmelegedése.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján elérhető egy táblázat, ami elég látványosan mutatja az összefüggést: hogyan növeli a páratartalom a hőség okozta stresszt. Abból az is kitűnik, hogy 30 fok fölött még az egészséges embereknek is ajánlatos kerülni a fizikai megterhelést és a tartós napsütést.

Ugyanonnan letölthető a klimatizált helyiség 2017-es országos listája is. Tartósabb hőhullámok idején ugyanis az is adhat egy kis pihenést a szervezetnek, ha az ember eltölt egy-két órát olyan helyen, ahol a hűtés nem a saját keringésének energiáit apasztja. Ugyanígy segítség a szívnek a langyos vagy hideg vízben történő minél gyakoribb zuhanyozás. S persze ülőmunkához, tévézéshez ott van még a klasszikus módszer is, a lábfürdő: egy lavór egy kis, még kellemesen hideg vízzel. A nyár java még előttünk van, így lesz okunk-módunk tesztelgetni az önhűtés leghatásosabb módszereit.

2018. július

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!