Accu-Chek

Megelőző szúrás

Már október elejétől működik a háziorvosok influenzafigyelő szolgálata, de a hónap végéig még nem akadt olyan páciensük, akinél sikerült volna kimutatni a betegség vírusát. Ennek ellenére bizonyos, hogy ebben az őszi-tavaszi szezonban is lesz járvány. S ha úgy alakul, mint tavaly, akkor már november végén-december elején megszaporodhatnak az influenzás esetek.

A betegség elkerülését segítő védőoltás hatásának kialakulásához mintegy két hét kell, így aki még november oltat, az jókor teszi. Idén is lesz több mint egymillió adag ingyenvakcina a háziorvosoknál, ezekből minden hatvan éven felüli kaphat, függetlenül az egészségi állapotától. Rajtuk kívül azoknak jár, akiket különösen súlyosan fenyeget egy-egy influenzás megbetegedés. (A jogosultak felsorolását megtalálják az ÁNTSZ honlapján.) Közöttük külön is megnevezik a cukorbetegeket.

E megkülönböztetett figyelem oka, hogy a magas vércukorszint rontja az immunrendszer működését, s emiatt a diabétesz növeli a fogékonyságot a különféle fertőzésekre. Mint dr. Timár László írta a Diabetologia Hungaricaban néhány esztendeje: a cukorbetegek - az egészségesekhez viszonyítva - 20 százalékkal gyakrabban kapnak el valamilyen fertőzést, s háromszoros eséllyel halnak abba bele. A diabéteszesek már csak azért is nehezebben viselik az efféle megbetegedéseket, mert a láz már önmagában is felboríthatja a vércukor-egyensúlyukat.

Dr. Tímár korábbi vizsgálatokat is idéz, amelyek azt bizonyítják, hogy influenzajárványok idején a diabétesz az egyik leggyakoribb oka a fertőzés tragikus kimenetelének. Például az USA-ban azt találták, hogy ilyenkor a cukorbetegeknél négy-ötszörös a halálos tüdőgyulladás kialakulásának az esélye. A 2009-2010-es magyar adatok pedig azt mutatták, hogy az influenza miatt intenzívosztályos ellátásra szorulók 16%-a, míg az elhaltak 20%-a diabéteszes volt.

Mindez amellett szól, hogy a cukorbetegek éljenek a megelőzés olyan lehetőségeivel is, mint a védőoltás. A már idézett infektológus szerint az őket leginkább fenyegető fertőzések közül az influenza mellett a pneumococcusok és a varicella-zoster vírus ellen van hatékony és biztonságos védőoltás. A szakember azt is megjegyzi, hogy bár a diabéteszesek természetes immunrendszere meggyengül, a védőoltásokra ugyanúgy reagálnak, mint az egészségesek. Tapasztalat szerint a cukorbetegség a nemkívánatos mellékhatások kockázatát sem növeli. Ám az figyelmet érdemel, hogy a szokásos oltási reakció, a testhőmérséklet megemelkedése növelheti a vércukorszintet, így ilyenkor indokolt a gyakoribb önellenőrzés.

2018. november

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!