Megelőző szúrás

Már október elejétől működik a háziorvosok influenzafigyelő szolgálata, de a hónap végéig még nem akadt olyan páciensük, akinél sikerült volna kimutatni a betegség vírusát. Ennek ellenére bizonyos, hogy ebben az őszi-tavaszi szezonban is lesz járvány. S ha úgy alakul, mint tavaly, akkor már november végén-december elején megszaporodhatnak az influenzás esetek.

A betegség elkerülését segítő védőoltás hatásának kialakulásához mintegy két hét kell, így aki még november oltat, az jókor teszi. Idén is lesz több mint egymillió adag ingyenvakcina a háziorvosoknál, ezekből minden hatvan éven felüli kaphat, függetlenül az egészségi állapotától. Rajtuk kívül azoknak jár, akiket különösen súlyosan fenyeget egy-egy influenzás megbetegedés. (A jogosultak felsorolását megtalálják az ÁNTSZ honlapján.) Közöttük külön is megnevezik a cukorbetegeket.

E megkülönböztetett figyelem oka, hogy a magas vércukorszint rontja az immunrendszer működését, s emiatt a diabétesz növeli a fogékonyságot a különféle fertőzésekre. Mint dr. Timár László írta a Diabetologia Hungaricaban néhány esztendeje: a cukorbetegek - az egészségesekhez viszonyítva - 20 százalékkal gyakrabban kapnak el valamilyen fertőzést, s háromszoros eséllyel halnak abba bele. A diabéteszesek már csak azért is nehezebben viselik az efféle megbetegedéseket, mert a láz már önmagában is felboríthatja a vércukor-egyensúlyukat.

Dr. Tímár korábbi vizsgálatokat is idéz, amelyek azt bizonyítják, hogy influenzajárványok idején a diabétesz az egyik leggyakoribb oka a fertőzés tragikus kimenetelének. Például az USA-ban azt találták, hogy ilyenkor a cukorbetegeknél négy-ötszörös a halálos tüdőgyulladás kialakulásának az esélye. A 2009-2010-es magyar adatok pedig azt mutatták, hogy az influenza miatt intenzívosztályos ellátásra szorulók 16%-a, míg az elhaltak 20%-a diabéteszes volt.

Mindez amellett szól, hogy a cukorbetegek éljenek a megelőzés olyan lehetőségeivel is, mint a védőoltás. A már idézett infektológus szerint az őket leginkább fenyegető fertőzések közül az influenza mellett a pneumococcusok és a varicella-zoster vírus ellen van hatékony és biztonságos védőoltás. A szakember azt is megjegyzi, hogy bár a diabéteszesek természetes immunrendszere meggyengül, a védőoltásokra ugyanúgy reagálnak, mint az egészségesek. Tapasztalat szerint a cukorbetegség a nemkívánatos mellékhatások kockázatát sem növeli. Ám az figyelmet érdemel, hogy a szokásos oltási reakció, a testhőmérséklet megemelkedése növelheti a vércukorszintet, így ilyenkor indokolt a gyakoribb önellenőrzés.

2018. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!