Magvas tanácsok

A diabétesz-megelőzés egyik lehetséges újabb eszközére hívta fel a figyelmet egy, a közelmúltban a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szakfolyóiratban publikált vizsgálat. Ebben mintegy negyvenezer eredetileg egészséges ember átlagosan tízéves megfigyelésének adataiból azt állapította meg, hogy akinek a vérében magas volt az omega-6 zsírsavak aránya, azoknál mintegy egyharmaddal kisebbnek bizonyult a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a veszélye.

Az omega-6 egy olyan zsírsav, amit az emberi szervezet saját maga nem tud előállítani, így abból kell gazdálkodnunk, amit a táplálékkal veszünk magunkhoz. Különösen bő forrásai a különféle magvak, mint a dió, mogyoró, vagy a belőlük nyert olajok, mint például a napraforgó, a kukorica vagy a len esetében.

A kutatási eredményt ismertető Orvostovábbképző Szemle Online emlékeztet, hogy a telítetlen zsírsavakat (közéjük tartozik az omega-6 is) hagyományosan is ajánlják az egészségbarát étrendbe, mivel szerepet tulajdonítanak nekik egyebek mellet a bőr, a haj, az agy, meg a csontrendszer karbantartásában. De ezek a javaslatok mindeddig óvatosak voltak, például az amerikai szívgyógyászok szerint az a biztonságos, ha az omega-6 fogyasztás nem haladja meg az energiabevitel 5-10 százalékát. A most ismertetett kutatásnak egyrészt az az érdekessége, hogy az omega-6 fogyasztás és kifejezetten a cukorbetegség bekövetkezésének kapcsolatát vizsgálta. Másrészt azt is megállapították, hogy - néhány más kutatáshoz hasonlóan - nem találtak arra bizonyítékot, hogy a vérben mért magas omega-6 szintnek lennének káros egészségi következményei.

A húsz korábbi vizsgálatnál, amelyek adatait most együtt értékelték, nem voltak kontrollcsoportok. Emiatt a végső összegzésnél nem lehetett kimondani, hogy a "fokozott magevés" és a diabétesz kisebb kockázata között ok-okozati összefüggés van. De azért arra utal az eredmény, hogy nem kell félni a nagyobb arányú omega-6-fogyasztástól, sőt az segíthet is elkerülni a diabéteszt. (Fontos, hogy itt arányról beszélnek! Ugyanis aki több "egészséges magot" fogyaszt, mint amennyinek az energiáját felhasználja, az kövér lesz. Annál pedig aligha van rosszabb diabéteszprevenció.)

A már kialakult cukorbetegség érszövődményeinek kezelését segíti eredményeivel egy másik friss vizsgálat. Az már régóta tudható, hogy számos krónikus betegségnél, így daganatoknál, érrendszeri bajoknál, diabétesznél is növeli a betegek túlélési esélyét, ha elegendő D-vitamint kapnak. Dr. Szabó András klinikaigazgató a Semmelweis Egyetem honlapján idézte azt a 2014-es nemzetközi elemzést, miszerint rák esetében kétszeres a halálozási esély a D-vitamin-hiányos betegeknél, míg a kardiovaszkuláris bajoknál ennél is többet számít a megfelelő pótlás.

Az International Journal of Nanomedicine folyóiratban minap megjelent beszámoló azt a mechanizmust tárta fel, amellyel a D-vitamin például az infarktusok elkerülését segíti. Ezek szerint a D-vitamin az erek és a szív belső felületén elhelyezkedő úgynevezett endotel sejtek működését állítja helyre, s ezáltal javul az erek tágulóképessége, rugalmassága és csökken a vérrögképződés esélye. Az endotéliumot az öregedésen, a dohányzáson és az elhízáson kívül olyan betegségek is károsítják, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. A Pharmindex Online idézi is a kutatók véleményét, miszerint mások mellett a diabéteszterápiában is több figyelmet kellene fordítani az olcsó és könnyen hozzáférhető D-vitamin alkalmazására.

Nyáron, ha valaki elég időt tölt - nagyrészt fedetlen testtel - a szabad levegőn, akkor a napfénytől is megkaphatja a szükséges D-vitamin-adagját. Emellett ismerünk jelentősebb forrásokat a táplálékaink között is. Ezek közé sorolják a halmájat, az olajos halakat, meg a tojássárgáját, ám ezekből sem tudunk olyan sokat megenni, hogy az önmagában elég legyen. Így a legtöbb embernek, különösen, ha veszélyeztetettek az érfalai, érdemes megfontolnia - legalább a strandszezonon kívül - a tablettás D-vitamin-pótlást is.

2018. március

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694
FIGYELEM! 2018. december 22. – 2019. január 6. között
az ügyfélszolgálat szünetel!

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!